Je před námi krásný víkend, léto se vrací! Teploměr ukáže až 27 stupňů
Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Teplicko - Přestože před několika dny začal meteorologický podzim, léto ještě neřeklo své poslední slovo. Teploty totiž zamíří nad hranici letní pětadvacítky, kterou naposledy překonaly minulý pátek, tzn. 28. srpna, kdy Doksany naměřily 29,1 °C. Díky tomu byly nejteplejším místem nejen Ústeckého kraje, ale i celé České republiky. Rekord pro 28. srpen samozřejmě ohrožen nebyl, nejen v Doksanech, ten pochází z roku 1992 a činí 34,1 °C.

Jak dlouho se u nás letní počasí zdrží? A doprovodí jej i modrá obloha a sluneční paprsky?

PÁTEK 4. ZÁŘÍ

Jedna věc je jistá – pátek se stane nejteplejším dnem tohoto týdne a prozatím i tohoto měsíce a tím i ročního období. Postará se o to Ismail a nyní rozhodně není řeč o postavě z nějaké španělsky hovořící telenovely. Ismail je v tomto případě tlaková výše, kterou takto pojmenovali němečtí meteorologové a jejíž střed pobude nad Bosnou a Hercegovinou a přilehlým okolím. Po její zadní straně k nám pronikne teplejší vzduch, a tak se páteční nejvyšší odpolední teploty vyšplhají k hodnotám až okolo 27 °C, nejčastěji se zastaví v rozmezí 25 až 26 °C. Nejen Chorvaté se mohou těšit na vymetené nebe, v našich končinách bude situace horší, mraků bude relativně dost. Ale pršet na 99 % nebude.

SOBOTA 5. ZÁŘÍ

Vliv tlakové výše Ismail nebude mít dlouhého trvání. Již v sobotu se hlavní role ujme Ottilie, rozsáhlá tlaková níže se středem nad Atlantikem, resp. mezi Faerskými ostrovy a Norskem. Po její zadní straně, částečně i po přední straně mohutné tlakové výše západně od Evropy, do střední Evropy začne proudit chladnější vzduch od severozápadu. V noci a v brzkých ranních hodinách sice uvidíme hvězdy, všechny, ale poté se postupně zatáhne, neb dorazí studená fronta. Čili zpočátku jasno, pak povětšinou oblačno, pouze přechodně až polojasno. Máte-li rádi dešťové kapky, sobotní studená fronta Vás příliš neuspokojí, úhrny srážek budou nanejvýše v řádech milimetrů. Denní maxima, před vpádem chladu od severozápadu, okolo 24 až 26 °C (na Moravě možná padne třicítka), ráno v minimu kolem 15 až 13 °C.

NEDĚLE 6. ZÁŘÍ

V první polovině dne skoro jasno až polojasno, ve druhé spíše oblačno, na 99 % bez přeháněk a deště. Denní maxima okolo 18 až 20 °C, ranní minima kolem 11 až 9 °C. Pokud náhodou konec týdne strávíte u Balatonu, počítejte s tropickými třicítkami.

PONDĚLÍ 7. ZÁŘÍ

Nezdá se, že bychom se po neděli měli dočkat nějaké převratné změny. Obloha by měla být převážně polojasná, v pozdních odpoledních hodinách by se měla vyjasnit. Nejvyšší odpolední teploty nejspíše okolo 18 až 20 °C a ráno kolem 11 až 9 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru