Podzim se k nám zatím nechystá, teplé počasí vygraduje tropickými teplotami!
Kdo vyráží do přírody, užívá se slunečného počasí. Břeh nově otevřeného jezera Most. Foto: Oldřich Hájek
Litoměřice

Ústecký kraj - Ačkoli se za okamžik září, první měsíc meteorologického podzimu, překlene do své druhé poloviny, za okny není po podzimu jediné stopy. Již několikátý den v řadě nám dělá společnost modrá obloha (nebudeme-li brát v potaz trochu té vysoké oblačnosti) a především nadprůměrné teplo. Teplo, které bude ještě nadprůměrnější!

V sobotu 12. září 2020 se to stalo. Jezero Most se konečně otevřelo veřejnosti. Radost z toho měla i troposféra, která byla plná slunečních paprsků a letních teplot. Druhý den byla troposféra ještě radostnější, resp. teplejší. Meteorologická stanice v Mostě-Kopistech poblíž jezera Most naměřila denní maximum 29,3 °C, což byla třetí nejvyšší hodnota naměřená na tuzemských stanicích. Druhé místo obsadila Praha-Karlov s 29,5 °C a první Dobřichovice s 29,9 °C. Rekordy, ať už v Ústeckém kraji či jinde, však nepadaly. Například před čtyřmi lety totiž mnohde rtuť teploměru překročila hranici 31 °C.

Co bylo, to je nepodstatné. Podstatné je to, co bude. A co tedy bude?

ÚTERÝ 15. ZÁŘÍ

Střed tlakové výše, díky které v těchto dnech můžeme čerpat vitamin D v BIO, ECO a kdoví co ještě kvalitě, se přesune nad západní Ukrajinu a její bezprostřední okolí. Pro nás to znamená zintenzivnění přílivu teplého vzduchu od jihu. Výsledek? Jasná obloha (pomineme-li cirrus, oblačnost vysokého patra, v nikterak extrémní koncentraci) a nejvyšší odpolední teploty okolo nadstandardních 27 až 29 °C. Sem tam padne tropická třicítka, třeba právě u Vás?

STŘEDA 16. ZÁŘÍ

Uprostřed pracovního týdne nadvláda výše zmíněné tlakové výše skončí. Česko se přechodně ocitne v tlakové nicotě, tím je myšleno nevýrazné tlakové pole, a tak se počasová situace nijak zásadně nezmění. Znovu se můžeme těšit na podzimu převelice vzdálené teploty, které odpoledne dosáhnout hodnot okolo 25 až 27 °C. Ráno v minimu přinese hodnoty kolem 15 až 13 °C. Až do pozdního odpoledne/večera budeme mít slunce nejen v duši, ale i nad hlavami. Poté přibude mraků, ale pršet nebude.

ČTVRTEK 17. ZÁŘÍ

Před pátkem se nad severní Evropou usadí dva výrazné tlakové útvary: tlaková výše (se středem nad Skandinávií) a tlaková níže (se středem nad Ruskem). Mezi těmito tlakovými útvary k nám propadne chladnější, původem subpolární vzduch. Protože však bude převaha na straně tlakové výše, nespadne ani kapka. Úplně bez mraků to nicméně nepůjde, takže azuro ne. Nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 22 °C, ráno v minimu kolem 16 až 14 °C.

A co dál? Dlouhodobější výhledy stále počítají se spíše modrou oblohou a teplotami mezi 20 až 24 °C!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru