Na výzvu pro dárce plazmy, kteří prodělali koronavirus, zareagovaly desítky lidí
Zdroj: www.kzcr.cz
Litoměřice

Ústecký kraj - Transfuzní oddělení Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnici v Ústí nad Labem, o. z., děkuje všem dárcům krevní plazmy, kteří prodělali onemocnění COVID-19, a zareagovali na výzvu. Kvůli stálému nedostatku této plazmy v České republice poptávka stále trvá.

„Rádi bychom poděkovali všem dárcům krevní plazmy, kteří zareagovali na naší výzvu a kontaktovali ústecké transfuzní oddělení. Za necelý týden se nám ozvaly více než čtyři desítky potenciálních dárců,“ uvedl MUDr. Jiří Masopust, primář Transfuzního oddělení Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.

Plazmu od dárce, který prodělal infekci novým koronavirem, lze za určitých indikací podat pacientovi s velmi těžkým průběhem nemoci COVID-19. „Vzhledem k větší pravděpodobnosti tvorby dostatečného množství protilátek proti novému koronaviru upřednostňujeme dárce plazmy, u nichž onemocnění COVID-19 proběhlo s jasnými klinickými příznaky, kterými je horečka, bolest kloubů a svalů apod. Lidé bez příznaků či jen s velmi lehkými příznaky si podle současných znalostí obvykle nevytvoří protilátky v dostatečném množství pro léčbu pacientů s COVID-19,“ upřesnil požadavky primář ústeckého transfuzního oddělení.

Současné studie rovněž ukazují, že časem množství protilátek v krvi člověka klesá. „Hledáme tak dárce plazmy, kteří prodělali onemocnění COVID-19 v minulých třech měsících,“ doplnil MUDr. Jiří Masopust.

Nejvhodnějšími potenciálními dárci krevní plazmy jsou muži, případně i ženy, které dosud nebyly těhotné. „Gravidní ženy si mohou během těhotenství vytvořit takzvané anti-HLA protilátky, které ojediněle způsobují velmi závažnou potransfuzní plicní reakci, proto je tato krevní plazma k léčbě nemoci COVID-19 nevhodná,“ dodal závěrem primář.

Předpokladem darování je:

  • trvalý pobyt v ČR, platné zdravotní pojištění, věk 18 - 60 let, hmotnost alespoň 60 kg
  • celkově dobrý zdravotní stav
  • úplné uzdravení z koronavirové infekce a minimálně 14denní odstup od uzdravení, eventuálně ukončení izolace

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru