Do dění v Česku zasáhne pozůstatek hurikánu Epsilon. Co to pro nás znamená?
Podzimně zbarvené stromy okolo silnice na Klíny. Ilustrační foto
Litoměřice

Ústecký kraj - V roce 2005 se v Atlantiku zformovalo 28 tropických bouří, což je nejvíce za celou dobu pozorování (od poloviny 19. století), a 15 z nich dosáhlo intenzity hurikánu první kategorie a vyšší, což je rovněž absolutní rekord. Sezona 2020 má na kontě již 27 tropických bouří a pozůstatek té předposlední míří do Evropy. Jaký to bude mít dopad na Česko?

Napřed ale menší reklamace. Poslední prognóza pravila, že po slunečné sobotě přijde ještě slunečnější neděle. Dobrá, sobota opravdu slunná byla, prakticky po celý den byla vymetená obloha a rtuť v teploměrech dokonce dosáhla dvacítky. Konkrétně stanice v Mostě-Kopistech naměřila až 19,7 °C a jednalo se o nejvyšší denní maximum v rámci celé republiky. Druhé byly Teplice s 19,3 °C a bronz uzmul středočeský Brandýs nad Labem s 19,1 °C. Že bude až 20 °C, na to předpověď tak trochu pozapomněla. Budiž. Ale že po slunečné sobotě přijde ještě slunečnější neděle? Ale no tak..., vždyť tomu tak vůbec nebylo... Na druhou stranu, prognóza na pondělí vyšla, takže celkově by to ušlo.

Jen tak pro zajímavost, co se 24. října týče, Teplice byly nejteplejší, když se psala léta Páně 2004, to se dočkaly až 21,2 °C.

27. ŘÍJEN, NORMÁLNÍ DEN

K oblasti mezi Islandem a Irskem/Velkou Británií se přiblíží střed dosti hluboké a rozsáhlé tlakové níže, ve skutečnosti pozůstatku hurikánu Epsilon. Tato skutečnost nemusí vzrušovat ani Islanďany, ani Iry, ani lid ve Velké Británii, natožpak Čechy. Čili žádné větry nehrozí. Slunečních paprsků ale bude poskrovnu, prakticky až do západu slunce můžeme počítat s velkou oblačností nedoprovázenou srážkami. Poté se vyčasí na jasno, čili budeme moci pozřít, pardon, uzřít (autor je nenažrané prase, pozn. red.) každou hvězdu noční oblohy i Muskovy satelity a tak dále. Odpoledne až okolo 12 až 14 °C.

28. ŘÍJEN, DEN VZNIKU SAMOSTATNÉHO ČESKOSLOVENSKA

Kdybychom českému a slovenskému národu 28. října 1918 řekli, jak se budou Česi a Slováci (ne)mít v roce 2020, o 102 let později, kdoví, co by si pomysleli. Patříte-li k těm, kteří 28. říjen 1918 nezažili na vlastní kůži, věřte, že tehdy panovalo typické podzimní, resp. pochmurné počasí s maximálními teplotami mezi pětkou a desítkou (v pražském Klementinu zaznamenali 7,7 °C). Kolik bylo v Mostě, těžko říci, ostatně osud původního Mostu netřeba připomínat.

Letošní osmadvacátý říjen se ponese ve znamení mraků, a to v podstatě po dobu všech 24 hodin. Pršet ale nebude. Odpoledne až okolo 12 až 14 °C, ráno až kolem 7 až 5 °C.

29. ŘÍJEN, SVĚTOVÝ DEN PSORIÁZY (LUPÉNKY)

Lupénka, odborně psoriáza, NENÍ infekční, ale JE autoimunitní, tedy ji nelze chytit od někoho jiného. Takže se jí nebojte. Světový den lupénky spatřil světlo světa 29. října 2004, kdy Česko prožilo docela pěkný den. Českem je myšlena Morava spolu se Slezskem, kde padla dvacetistupňová hranice. Třeba v Holešově i Ostravě zaznamenali přesně 20,0 °C. Severozápadní Čechy byly podstatně chladnější, příkladem Ústí nad Labem hlásilo nanejvýše 12,3 °C, Kadaň 10,7 °C.

Světový den psoriázy (lupénky) 2020 bude obdobný, nejvyšší odpolední teploty se zastaví na hodnotám okolo 11 až 13 °C, ráno v minimu nabídne kolem 10 až 8 °C. Mraků požehnaně, až k večeru/večer se vyjasní, a zřejmě se objeví přeháňka či slabý deštík.

No moment moment, titulek jakoby mluví o tom, že do České republiky vtrhne ex-hurikán Epsilon, ale sama předpověď ani ň. Jak je to možné? No, ex-hurikán Epsilon do dění u nás zasáhne tak, že přispěje k jihozápadnímu proudění. Toť vše. Titulek je prostě titulek... Slunce v duši, to je hlavní, dámy a pánové.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru