Litoměřice i přes vysoký propad daňových příjmů krizi zvládnou
Ilustrační foto
Litoměřice

Litoměřice - Rozpočet města na rok 2021 bude nejdůležitějším bodem prosincového jednání městského zastupitelstva, které se uskuteční ve čtvrtek 3. prosince od 16 hodin v Kulturním a konferenčním centru za mimořádných hygienických opatření.

Navržen je jako přebytkový (o 27 milionů korun). Počítá s mimořádným až sedmdesátimilionovým výpadkem příjmů v letošním roce (ve srovnání s rokem loňským), způsobeném pandemií, a zrušením superhrubé mzdy. Vedení radnice je nicméně přesvědčeno, že i takto dramatický pokles v období krize, která vysoce přesahuje krizi z roku 2008, město Litoměřice zvládne. Hospodaří totiž bez dluhů a s finanční rezervou v řádech několika desítek milionů korun.

„Přesto jsme raději v investicích částečně zatáhli za ruční brzdu a některé projekty prozatím odložili. Vedoucí odborů městského úřadu i ředitelé příspěvkových organizací museli snížit provozní výdaje o 10 procent a realizovat pouze projekty, jež jsou pro chod města nezbytné, případně vázané na již získanou a schválenou dotaci. Šetříme i v oblasti mezd,“ charakterizoval současný i budoucí stav místostarosta Karel Krejza.

Nejvýznamnější investicí příštího roku každopádně bude oprava secesní staré radnice, jež je sídlem Oblastního muzea. Na realizaci projektu za 50 milionů korun získalo město z Integrovaného regionálního operačního programu dotaci ve výši 90 procent. „Nicméně věřím, že i některé další investice budeme moci na jaře do rozpočtu vrátit,“ domnívá se starosta Ladislav Chlupáč. Na mysli má například zahájení stavby nové ulice Bojská, která by měla být páteřní komunikací Miřejovické stráně.

Město bude pokračovat i v projektových přípravách oprav budovy bývalého pivovaru pro podnikatelské využití pro dotační program Restart. Dále hodlá aktualizovat dokumentaci na rekonstrukci bývalého vojenského velitelství v ulici 5. května (bývalá VUSS), kam chce nastěhovat základní uměleckou školu. „Dobrou zprávou je, že Ministerstvo obrany má ve svém rozpočtu prostředky na opravu své budovy v areálu Jiříkových kasáren tak, aby nám mohla armáda předat i první patro budovy VUSS, a tím umožnit mnohem jednodušší nalezení dotační podpory," dodal místostarosta Krejza.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru