Rok s covidem v Ústeckém kraji: 50 tisíc nakažených, skoro tisíc mrtvých a opět rekordní nárůst!
Vícedávková injekční lahvička s vakcínou proti nákaze novým koronavirem SARS-CoV-2 od společnosti Pfizer/BioNTech. Foto: Krajská zdravotní
Litoměřice

Ústecký kraj – Bez pěti desítek lidí už 50 tisíc lidí v Ústeckém kraji slyšelo, že je covid pozitivní. Jde o celkové číslo od začátku března do posledního dne roku 2020, které aktuálně zveřejnilo Ministerstvo zdravotnictví.

Nemoc tu aktuálně prodělává 7801 osob. Počet zemřelých s covidem se blíží první tisícovce. Ministerstvo potvrdilo 929 úmrtí, číslo se ale zpětně může ještě zvýšit. Dobrou zprávou je, že se vyléčilo již 41216 osob.

Za poslední den roku přibylo v kraji pod Krušnými horami dalších 994 potvrzených případů onemocnění. Index rizika protiepidemického systému PES je nyní v kraji na 86 bodech ze 100, platí 5. stupeň.

Jak je to právě teď s volnými lůžky v nemocnicích Krajské zdravotní (KZ) v pěti největších městech Ústeckého kraje? „Krajská zdravotní má ve svých nemocnicích v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově k 31. prosinci pro pacienty s onemocněním COVID-19 aktivováno celkem 403 lůžek, z nich je 333 standardních a 70 pro intenzivní péči. Na standardních lůžkách je hospitalizováno 236 pacientů s nemocí COVID-19. K tomu se 58 pacientů léčí na jednotkách intenzivní péče. Z těchto 58 pacientů je 37 připojeno na umělou plicní ventilaci a dva na mimotělní oběh ECMO. KZ má k 31. prosinci celkem 239 zaměstnanců nemocných s COVID-19,“ uvádí MUDr. Tomáš Hrubý, náměstek pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní.

V Ústeckém kraji se také se závěrem roku začalo s očkováním novou vakcínou. Krajská zdravotní ve středu 30. prosince obdržela pro Ústecký kraj první box se 195 vícedávkovými injekčními lahvičkami vakcíny od společnosti Pfizer/BioNTech. Část dodávky je určena i pro nemocnice mimo KZ a Zdravotnickou záchrannou službu Ústeckého kraje. Ministerstvo zdravotnictví České republiky nově povolilo využít veškerý obsah lahviček. To znamená, že z jedné lahvičky je možné získat až šest dávek vakcíny.

Do konce ledna 2021 by měl získat Ústecký kraj ve čtyřech po týdnu následujících dodávkách dalších 1950 lahviček této vakcíny. Prvními očkovanými byli zdravotníci v první linii z ústecké Masarykovy nemocnice - infekčního oddělení, Emergency, Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, plicního oddělení. „Také v nemocnicích v Děčíně, Teplicích, Mostě a Chomutově máme seznamy zaměstnanců, kteří mají o očkování zájem. Jak budou přicházet další dodávky vakcíny, postupně budou očkováni,“ dodal MUDr. Tomáš Hrubý.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru