VAROVÁNÍ: Zimní radovánky vás můžou stát zdraví i život! Nevstupujte na zamrzlé vodní plochy
Ilustrační foto: HZS ČR
Litoměřice

ČR - Zamrzlé vodní plochy a současné nízké teploty pod bodem mrazu mnohé lidi lákají k pravým zimním radovánkám. Používejte prosím zdravý rozum a hlavně dávejte pozor. O nebezpečích na vodních plochách a tocích informuje Povodí Ohře.

Není led, jako led. Zamrzlá koryta vodních toků mají hned několik úskalí. Jde zejména o činnost proudící vody pod ledem, která lokálně významně zeslabuje ledovou celinu, a také o nebezpečí vzniku tzv. ledochodu. Nejen, že je snadné se během okamžiku ocitnout pod ledovými krami, ale i před naprosto nepředvídatelným ledochodem, který lze srovnat s lavinou, není úniku. A pozor! K ledochodu často dochází i při teplotách – 10 °C! Zde tedy platí jednoznačné opatření - nevstupovat do koryt vodních toků!

Další ledové plochy vznikají na vodních nádržích a rybnících. S tím jsou spojena další rizika. I když je led relativně silný, často dochází k pohybu hladiny a ledová vrstva tak visí ve vzduchu. Prolomení ledu je pak nečekaně rychlé a ohrožení života o to větší. I zde je nejlepší prevence - nevstupovat na zamrzlé plochy! Během zimního období proto prosím hlídejte teplotu a při zimních aktivitách buďte obezřetní.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru