Na covidových jednotkách Krajské zdravotní vypomáhá téměř šest desítek vojáků
Personál covidové jednotky číslo 6 v ústecké Masarykově nemocnici s nadporučíkem Vladimírem Kosinou. Foto: KZ, a.s./Petr Sochůrek
Litoměřice

Ústecký kraj - V nemocnicích Krajské zdravotní, a.s., v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově, na covidových jednotkách v těchto dnech vypomáhá téměř šest desítek příslušníků Armády České republiky. Vojáci jsou rozděleni především na standardní lůžkové stanice a jednotky intenzivní péče pečující o pacienty s nemocí COVID-19.

Poručík Vladimír Kosina, velitel dvanácti vojáků vypomáhajících v ústecké Masarykově nemocnici, uvedl, že úloha vojáků ve zdravotnickém zařízení je ulehčit v péči o pacienty především střednímu a nižšímu zdravotnickému personálu. „Jsme rozděleni do dvanáctihodinových směn. Sestřičkám a sanitářkám pomáháme především s hygienou ležících pacientů, jejich transportem na různá vyšetření. Pro každého z nás je to nová životní zkušenost,“ říká letecký mechanik z 21. základny taktického letectva z Čáslavy.

Na profesionální vojáky v nemocničních uniformách reagují pacienti velmi dobře. „Především muži, když se dozví, že jsme z armády, zavzpomínají na svou základní vojenskou službu. Pacientky zase vzpomínají, jak jezdily za svými partnery do kasáren. Někdy to bývá i na delší povídání. Co mě hodně překvapilo, jak si člověk vytvoří rychle vztah k nemocnému na lůžku. Téměř každého pacienta znám jménem,“ uvádí Vladimír Kosina sloužící na covidové jednotce číslo 6, ve kterou se proměnila lůžková část neurologického oddělení.

Kromě historek, čelí příslušníci Armády České republiky i nepříjemným momentům péče o pacienta s COVID-19. „Pomáhal jsem oblékat se do ochranných pomůcek blízkým pacienta, aby se s ním mohli rozloučit před jeho smrtí. Příjemné také není, když vidíte s těžkým průběhem nemoci vrstevníky na lůžku,“ dodává šestatřicetiletý profesionální voják.

Příslušníci Armády České republiky se v nemocnicích Krajské zdravotní, a.s., střídají ve čtrnáctidenních turnusech.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru