Vláda schválila novelu zákona o civilním letectví. Jaké změny čekají majitele dronů?
Zdroj: www.mdcr.cz
Litoměřice

ČR - Vláda schválila novelu zákona o civilním letectví, která doplňuje nedávno zavedená evropská pravidla pro užívání dronů a je součástí koncepce fungování bezpilotních letadel v Česku. Zákon zavádí další kontrolní mechanismy či vyřizování dokladů on-line a navazuje na již funkční registraci provozovatelů a školení dálkově řídících pilotů dle evropských pravidel.

„Chceme využívat drony a moderní technologie v dopravě v souladu s evropskými i světovými trendy a přitom dostatečně chránit bezpečnost i soukromí lidí. Zároveň umožňujeme registrovat drony nebo vyřizovat si doklady či podávat žádosti on-line v rámci elektronizace státní správy,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

Projednaná legislativa k novým evropským pravidlům pro provoz od roku 2021 blíže upřesňuje dohled nad dodržováním pravidel, stanoví sankce a zavádí možnost podávání některých typů žádostí o provozní povolení on-line. Zakotvuje též postupy pro vytváření různých typů zón s omezeními nebo zvláštními pravidly pro drony. Veškeré tyto aktuální zóny pak od roku 2022 budou přehledně zobrazené ve státem garantované tzv. digitální mapě.

Novela zákona do budoucna zavádí i možnost vyhlášení prostorů „U-Space“ v České republice, které mají přinést pokročilejší úroveň provozu dronů a jejich integrace. Bude tím umožněn bezpečný souběžný provoz více dronů v dané lokalitě, což je jeden z předpokladů pro naplnění vizí zahrnujících dále v budoucnu např. i přepravu nákladu nebo lidí.

Novelou se následně bude zabývat Parlament ČR, účinná by měla být v polovině roku 2021.

Od 31. 12. 2020 v ČR i celé Evropské unii platí nová s novelou související pravidla pro provozování dronů. Platí pro nově prodané, i dříve nakoupené stroje; vztahují se také na letecké modely, tedy všechny letadla bez pilota. Nově se drony klasifikují do tří kategorií a je nutná registrace provozovatele na webu Úřadu civilního letectví, kde provozovatel obdrží registrační číslo a jím označí všechny své drony.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru