Nově přijatá opatření se začínají projevovat! Epidemie by mohla brzy začít rychle brzdit
Testování na covid-19. Foto: Milan Lukáš / CC0
Litoměřice

ČR - Epidemie covid-19 se v ČR stále nachází ve velmi rizikovém bodě, kdy pokračuje její růst. V průběhu února došlo k jejímu zrychlení i přes zachování opatření ke snížení počtu osobních kontaktů. Zásadní podíl na zhoršení situace má vzestup a rychlé šíření nových variant koronaviru. Přesto je pozitivní zprávou, že vývoj populační zátěže přestal eskalovat a stabilizuje se, byť na vysokých hodnotách. Uvádí to Ministerstvo zdravotnictví.

V důsledku toho reprodukční číslo postupně klesá a aktuálně je rovno 1,05. V následujících cca 7 až 10 dnech se začnou více projevovat i nově přijatá opatření, a je tak vysoká pravděpodobnost, že epidemie začne relativně rychle brzdit.

V sobotu potvrdilo Ministerstvo zdravotnictví v Ústeckém kraji 698 potvrzených případů covid-19. To je o 45 případů méně než před týdnem.

Vysoké počty denních záchytů jsou rizikové zejména proto, že jsou doprovázeny vysokým počtem nově nakažených potenciálně zranitelných pacientů. V současnosti je denně nově diagnostikováno více než 2000 pacientů ve věkové třídě 65+, kterým hrozí až z 35 % vážný průběh onemocnění s rizikem hospitalizace.

Dále rovněž v Česku registrujeme vysokou relativní pozitivitu testů z diagnostické a klinické indikace, které mají nejvyšší vypovídací hodnotu a ukazují na rostoucí prevalenční nálože viru v populaci. Relativní pozitivita těchto testů nyní osciluje kolem hodnoty 40 %. Nicméně neeskaluje k vyšším hodnotám. Nastupující stagnace vývoje tohoto indikátoru patrná v posledních dnech je prvním signálem zpomalení rychlosti šíření nákazy v populaci.

Celkový počet hospitalizovaných pacientů kolísá kolem vrcholové hodnoty tohoto týdne, aktuální hodnota je cca 8 200 hospitalizovaných. Stále registrujeme velmi vysoké počty nových příjmů, které jsou za 4. 3. nahlášeny v počtu +600. Nárůsty počtu hospitalizovaných jsou patrné nejen v regionech Čech, ale nově i v moravských regionech, zejména v Jihomoravském a Olomouckém kraji.

Velmi vysoká a stále velmi rizikově rostoucí zátěž je hlášena z lůžek intenzivní péče, na JIP je nyní registrováno 1 610 pacientů. Vysoce intenzivní péči konzumují rovněž velké počty pacientů: 799 jich je na umělé plicní ventilace a 18 na mimotělním oběhu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru