V litoměřickém pivovaru začala montáž varny a tanků. Kdy se začne vařit pivo?
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Projekt obnovení výroby litoměřického piva vkročil do další fáze. V rekonstruovaném objektu levé části bývalého pivovaru začala montáž technologie. Společnost Pacovské strojírny, a.s., dodala kompletní technologii na vaření piva.

Během následujících týdnů bude dokončena montáž a zahájen zkušební provoz, čímž odstartuje první etapa výroby piva v obnoveném litoměřickém pivovaru.

"O spuštění pivovarského provozu jsme rozhodli s vědomím, že současná doba je pro podnikatelské záměry tohoto typu takřka likvidační. Bohužel jsme se trefili do velmi nešťastné doby, ale nic jiného než rozjet zkušební provoz, nám z ekonomického hlediska nezbývá,“ přiznává Dionýz Hutár, zástupce firmy Pivovar Litoměřice, firmy, která vyhrála výběrové řízení na pronájem rekonstruované části pivovaru. I přes obtíže současné doby platí firma městu nájem, nežádala o jeho odpuštění. Plní tak podmínky nájemní smlouvy a dotace, kterou město získalo na obnovu pivovaru od Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

V první etapě provozovatel předpokládá produkci odpovídající zhruba 1,5 tisíce hektolitru za rok. Do konce roku 2023 je počítáno s ročním výstavem cca čtyři tisíce hektolitrů za rok.

V té souvislosti vyvstává otázka, kde bude zajištěn odbyt piva. „Jakmile to půjde, rádi bychom pivo v Litoměřicích prodávali ve vlastních zařízeních a dále v barech a pivnicích. Počítáme s tím, že půjdeme i do dalších měst,“ odkrývá plány Dionýz Hutár.

Noví pivovarníci si jsou pochopitelně vědomi toho, že pivo musí lidem v prvé řadě zachutnat. „Dva členové naší rodiny mají vzdělání v oboru, tedy chemicko-technologickou školu se zaměřením na potravinářskou biotechnologii. Jako konzultanta máme ostříleného sládka s dlouholetou praxí v oboru,“ upřesňuje zástupce firmy.

Ministerstvo průmyslu a obchodu realizuje program Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů od roku 2017. Litoměřice patří díky kvalitně připraveným projektům mezi nejúspěšnější žadatele. Další část podpory vyhlásilo MPO právě v těchto dnech. „Pokusíme se opět uspět s žádostí o podporu na zchátralou pravou část objektu pivovaru. Mohla by zde vzniknout další podnikatelská aktivita zaměřená například na gastronomii, která by charakterem poskytovaných služeb navázala na vedlejší pivovar. Tyršovo náměstí by poté mohlo být nově zadlážděno a vznikla by zde, v těsném sousedství hradu, parkoviště a parku Václava Havla, reprezentativní část historického jádra města s velkým turistickým potenciálem,“ nastínil plány místostarosta Karel Krejza.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru