Ústecký kraj si stále drží smutné a nelichotivé prvenství. V registru dlužníků je jedenáct lidí ze sta
Ilustrační foto
Litoměřice

ČR - Ke konci března bylo v Registru fyzických osob SOLUS zapsáno téměř 490 tisíc dospělých občanů ČR, kteří dlouhodobě neplní své závazky ke členům sdružení SOLUS. Je to o 15 tisíc osob méně, než ke konci roku 2020. Počet občanů s negativním záznamem v registru SOLUS je tak nejnižší od roku 2011.

V rámci celé České republiky má negativní záznam o existujícím závazku po splatnosti v Registru fyzických osob SOLUS 5,52 % dospělých občanů. Před pěti lety to bylo o takřka tři procentní body více, záznam o závazku po splatnosti mělo v Registru FO 8,06 % dospělých občanů ČR.

„V oblasti ochrany spotřebitelů před předlužením se kromě odpovědného přístupu členů sdružení SOLUS jako klíčové ukázaly úpravy i zákona o ochraně spotřebitele, který zakotvil v české legislativě fungování negativního registru dlužníků, a zákona o spotřebitelském úvěru, který ukládá poskytovatelům půjček odborně posoudit platební morálku klienta, což učiní zejména dotazem do negativního registru. Během pěti let od změny těchto zákonů jsme mohli z negativního registru SOLUS odstranit záznam o dluhu po splatnosti u více než 200 tisíc občanů,“ uvedl Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS.

Celkový závazek po splatnosti evidovaný v negativním registru SOLUS u těchto občanů kles během prvního čtvrtletí letošního roku o 2 miliardy korun na 38,3 miliardy Kč.

„Skutečnost, že máme během pěti let v negativním registru o 200 tisíc osob s dluhem po splatnosti méně, je skvělou zprávou. Zápis do registru efektivně motivoval tyto dlužníky k řešení své finanční situace a k úhradě závazků po splatnosti, tak aby se mohli vyhnout exekuci nebo osobnímu bankrotu,“ uvedl dále Jan Stopka.

SOLUS sdružuje řádově 60 společností, které poskytují služby spotřebitelům v oblasti bankovních úvěrů a stavebního spoření, nebankovních půjček, telekomunikačních služeb, distribuce energií a P2P půjček.

Zatímco statistiky sdružení SOLUS vypadají stále ještě pozitivně, zraky odborné veřejnosti se upírají ke druhému čtvrtletí roku 2021, kde by se mohly v registru objevit první závazky osob, které nebyly schopny začít splácet po skončení zákonného moratoria na konci října 2020. „Podle dosavadních zkušeností z trhu se finanční instituce i nadále snaží vyjít spotřebitelům maximálně vstříc. Nad rámec svých smluvních povinností tak poskytují odklady splátek či změny splátkového kalendáře tak, aby i nejvíce postižení občané současnou ekonomickou krizí dokázali se svými závazky vypořádat. Neočekáváme tak v příštích měsících rapidní zhoršení situace, ale dosavadní pozitivní trend je do značné míry ohrožen,“ doplnil Stopka.

I nadále eviduje SOLUS v rámci jednotlivých regionů ČR významné rozdíly v platební morálce spotřebitelů. Mezi dlouhodobě nejlepší kraje, kde jsou problémy s platební morálkou nejnižší, patří Vysočina (3,55 % dospělých osob zapsaných v Registru FO) a Zlínský kraj (3,49 %). Naopak smutné poslední místo v žebříčku zaujímá dlouhodobě Ústecký kraj (10,92 %) a Karlovarský kraj (9,55 %).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru