Dovolená se prodraží, zdražování benzínu a nafty totiž bude pokračovat!
ilustrační foto: CC0
Litoměřice

ČR - Benzin i nafta v Česku v uplynulém týdnu mírně zdražily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 31,58 koruny, před týdnem byl o sedm haléřů levnější.

Průměrná cena nafty stoupla o tři haléře, na 29,56 koruny za litr. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 5,42 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 3,21 Kč na litru méně.

„V příštím týdnu pohonné hmoty mírně zdraží, zejména pak benzín, a to v rozsahu do deseti haléřů na litr“, řekl ekonom Lukáš Kovanda. Ropa Brent totiž zdražuje, včera se její cena opět přiblížila úrovni 70 dolarů za barel, když se prodávala až za 69,95 dolaru, a je tak blízko svého maxima, tedy ceny lehce přes sedmdesát dolarů, ze celé období od první poloviny roku 2019.

Aktuální výraznější zdražení benzínu v porovnání s naftou nastává proto, že s koncem zimní sezóny v jarních měsících tradičně ochlazuje poptávka po topné naftě. Celkově letos nafta zdražuje méně výrazně než benzín kvůli snížení spotřební daně právě z ní. Cena ropy Brent stoupá, jelikož Spojené státy a některé evropské země se s postupující vakcinací znatelně zotavují z pandemické krize.

„Banka Goldman Sachs navíc prognózuje bezprecedentní nárůst globální poptávky po ropě během následujících šesti měsíců. Benzín v ČR by takovém případě zdražil zhruba o další dvě koruny na litr, na 33,50. Nafta by se pak prodávala za cenu kolem 31,30 koruny za litr“, sdělil Kovanda.

Pohonné hmoty budou v nadcházejících sedmi dnech mírně zdražovat i v dalších evropských zemích. Aktuálně je benzín levnější než v ČR tradičně v Bulharsku, Rumunsku a v Polsku, ale také v Maďarsku, a dokonce ve Slovinsku. Cenově srovnatelný je v Rakousku. Na Slovensku, v Chorvatsku či v Německu nebo v Itálii je dražší. Nafta vyjde řidiče levněji v Rumunsku a v Bulharsku. V Polsku a v Rakousku stojí přibližně stejně. Na Slovensku, ve Slovinsku, v Chorvatsku, v Německu či Itálii je pak dražší.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru