Zatím nejsilnější mráz zimy 2021-22. Na teploměrech bylo až -27,7 °C
ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Litoměřicko - Anticyklóna, která do České republiky zkraje tohoto týdne poslala chladný vzduch od severovýchodu, v noci na středu 12. ledna srazila teploty až k -27,7 °C, a to konkrétně na šumavském Březníku. I v Krušných horách se teploty chystaly k exkurzi pod hranici -20 °C, nicméně nízká oblačnost, která postupně pokryla Krušné hory, to zatrhla. Proto v západních/severozápadních Čechách teplotní minima dosahovala hodnot do -18 °C (někdejší obec Rolava), v nížinách většinou od -5 do -8 °C. Sluníčka nakonec mnoho nebylo, tohle předpovědi poněkud nevyšlo...

Jestliže jste v roce 1987 hnili na této planetě, v tomto pochybném solárním systému jen s jednou hvězdou, v této prazvláštní dimenzi (...), možná jste v těchto dnech klepali zubama. Například 13. ledna 1987 prakticky celé západní/severozápadní Československo prožilo tzv. arktický den. Stačí se podívat na nejvyšší denní teploty (a výšku sněhové pokrývky): Žatec -11,5 °C (7 cm), Teplice -11,6 °C (14 cm), Mariánské Lázně -13,1 °C (48 cm), Ústí nad Labem -14,6 °C (30 cm), Karlovy Vary -15,3 °C (40 cm), Aš -15,7 °C (72 cm), Varnsdorf -16,0 °C (32 cm) atd. To by asi nedala ani „3310ka“ (ta první, s finskou duší), ale kdoví.

V blízké přítomnosti se situace z ledna 1987 opakovat nebude. Vlastně se zdá, že zbytek tohoto měsíce bude pod nadvládou anticyklón, takže srážek poskrovnu a proudění převážně západní až severozápadní, sem tam jihozápadní, severní. Čili žádný orkán, ani kalamita, ani nic podobného. Zkrátka klidná plavba do února, posledního měsíce meteorologické zimy (nedávno na Mostecku vyjely vánoční tramvaje a už pomalu na obzoru únor – časová inflace nějak zrychluje). Budou vody českého počasového moře klidné i o třetím víkendu roku 2022?

Pátek: Ano, budou. Do odpoledních hodin většinou jasno, pak se od severu začne zatahovat nízkou oblačností. Srážky žádné, větry pohodové. Nejvyšší odpolední teploty se zastaví na hodnotách okolo 4 až 8 °C (při celodenní zatažené obloze okolo 1 až 3 °C), nejnižší ranní teploty kolem bodu mrazu.

Sobota: Ano, budou. Slunečních paprsků však výrazně ubude, oblohu si totiž podmaní oblačnost nízkého patra. Srážkové úhrny nulové, rychlost větru bude srovnatelná s rychlostí utahování opasků zákonodárců České republiky. Jo, dámy a pánové, měli jsme se lépe učiti a státi se poslanci. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, nejnižší ranní teploty zamíří k hodnotám kolem 2 až -2 °C.

Neděle: Ano, budou. Nebe převážně bílošedé, znovu s absencí dešťových kapek anebo sněhových vloček. Nejvyšší odpolední teploty okolo 0 až 4 °C, nejnižší ranní teploty kolem -2 až -6 °C, sem tam -7 až -9 °C.

Pondělí: No, jak se to vezme. Mezi anticyklónou nad Francií a cyklónou nad Ruskem zesílí severozápadní proudění, což se v praxi projeví poryvy o síle 50 až 70 km/h (hlavně na horách). Ruku na srdce, žádný extrém to není. Nemluvě o tom, že řadu míst v civilizaci zase budou krýt Krušné hory. Lze nicméně očekávat, že se médii prožene zmínka o hurikánu páté kategorie (nadsázka, sarkasmus). Večer se možná objeví sněhánky, ale nikterak vydatné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C, nejnižší ranní teploty kolem 3 až -1 °C.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru