Krušné hory jako CHKO? Na jaře příštího roku předložíme podklady, řekla ministryně životního prostředí
Krušné hory. Foto: Oldřich Hájek
Litoměřice

Krušné hory -  Poslanec a krajský radní Michal Kučera, zastupitelka Ústeckého kraje Karolína Žákovská a starostka krušnohorského Blatna Iveta Rabasová Houfová symbolicky předali ministryni životního prostředí Anně Hubáčkové přes pět tisíc podpisů pod peticí za vyhlášení chráněné krajinné oblasti Krušné hory. Ministryně za doprovodu svých náměstků zástupcům petičního výboru přislíbila, že na jaře příštího roku by měly být připraveny podklady pro diskusi o případném vymezení CHKO.

„Kdysi opomíjené Krušnohoří se stává atraktivní turistickou destinací i vyhledávaným místem k bydlení. Ochrana území zajistí, že rozvoj regionu bude dávat smysl a že nezničí naši cennou přírodu. Mimochodem, Krušné hory jsou jedním z mála českých pohoří bez velkoplošné ochrany. Jsme proto rádi, že ministerstvo spolu s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR se případným vyhlášením CHKO intenzivně zabývají,“ uvedl poslanec a krajský radní pro regionální rozvoj a venkov Michal Kučera a dodal, že případnému vzniku CHKO musí předcházet důkladné diskuse s těmi, kdo v horách žijí a podnikají.

To potvrzuje i krajská zastupitelka a právnička specializující se na životní prostředí Karolína Žákovská. „CHKO není národní park, neboť chrání nejen přírodu, ale také lidská sídla a celkový krajinný ráz. Je to proto příležitost pro smysluplný rozvoj hor. To se snažím vysvětlovat i v místních obcích a věřím, že ministerstvo i agentura zapojí místní samosprávy do přesného vymezení chráněného území,“ řekla Žákovská.

edeniky 3477

Některé krušnohorské obce mezitím samy iniciují vyšší ochranu svých území. „Společně s vedením sousedního Kalku, Boleboře a Hory sv. Šebestiána a Výsluní jsme zadali studii na vyhlášení přírodního parku na území o rozloze asi 170 km čtverečních. Brzy oficiálně požádáme Ústecký kraj o vyhlášení parku a bude skvělé, pokud na to za pár let naváže vyhlášení CHKO Krušné hory. Spravujeme rozsáhlá území a při jejich rozvoji se rozhodně hodí mít partnery, jakým může být třeba právě správa chráněné krajinné oblasti,“ vysvětluje starostka Blatna Iveta Rabasová Houfová, která spravuje obec s přibližně šesti sty obyvateli, ale s katastrem rozsáhlejším, než má podhorský padesátitisícový Chomutov.

Dalšími členy petičního výboru chkokrusnehory.cz jsou senátoři Přemysl Rabas a Miroslav Balatka a krušnohorský spisovatel a filmař Petr Mikšíček.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru