Konec slonů v našem kraji! Ze zoo v Ústí odcestovala slonice Delhi do Francie
Slonice Delhi. Zdroj foto: Zoo Ústí nad Labem
Litoměřice

Krásné Březno – Delhi je právě na cestě do EHEES. Nakládka proběhla v pořádku. Více informací se dozvíte ve čtvrtek. Tato informace se v úterý 23. srpna objevila na stránce sociální sítě ústecké zoo.

V novém domově má na slonici Delhi čekat čtyřiapadesátiletá slonice Gandhi.

O připravovaném transportu slonice informovala ústecká zoo již počátkem měsíce dubna letošního roku. „V minulém týdnu navštívili Zoo Ústí nad Labem kolegové Tony Verhulst a Sofie Goetghebeur z Elephant Haven - European Elephant Sanctuary v jihozápadní Francii (dále EHEES). Toto chovatelské zařízení se specializuje na chov sloních samic, které z objektivních zdravotních, genetických či sociálních důvodů nemohou být zařazeny do reprodukce a chovu v rámci evropského ex-situ programu. EHEES disponuje rozlehlými pastvinami o rozloze 28 hektarů, což je srovnatelné s celkovou rozlohou Zoo Ústí nad Labem. Žádné jiné evropské chovné zařízení aktuálně nenabízí takový prostorový komfort a flexibilitu,“ uvedla tehdy v tiskové zprávě zahrada.

Do ústecké zoo byla Delhi v červnu roku 1987 dovezena jako druhé mladě samice slona indického z Vietnamu. Měřila 140 cm. Jelikož jde o zvíře odchycené z přírody, byl věk odhadován na tři a půl až čtyři roky. Přeprava proběhla lodí za asistence ošetřovatele.

Pavilon slonů s přilehlými výběhy má podle dřívějšího vyjádření vedení zoo patřit orangutanům bornejským a dalším ohroženým druhům asijské fauny. 

2308 zoo usti slon delhi transport

TRANSPORT SLONICE DELHI. ZDROJ FOTO: ZOO ÚSTÍ NAD LABEM

Jiskrou naděje pro návštěvníky ústecké zoo je, že se současní představitelé zahrady myšlenkou návratu slonů do zahrady zabývají. „Jejich návrat do Zoo Ústí nad Labem je však v blízké či vzdálenější budoucnosti vázán na rozšíření areálu na rozlehlé louky Mariánského vrchu a vybudování pavilonu, který bude vyhovovat jejich nárokům. Projekt ,Sloních plání´ bude zahrnut do nově aktualizovaného generelu zoo,“ píše se v tiskové zprávě z dubna letošního roku.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru