Nový fenomén mezi dětmi. Užívají si legálních nikotinových sáčků
Nikotinové sáčky. Ilustrační foto
Litoměřice

Ústecký kraj - Policisté v Ústeckém kraji upozorňují na nový fenomén, který se objevil mezi mládeží. Jde o užívání a distribuci nikotinových sáčků ve školách.

Nikotinový sáček bez obsahu tabáku je novým typem výrobku dostupným na českém trhu. Jeho popularita jakožto alternativy klasických tabákových výrobků, které obsahují nikotin, roste především mezi náctiletými.

"Jedná se o sáčky, v nichž je obsažen čistý nikotin, v různých příchutích a o různé intenzitě. Tento fenomén se rychle rozšířil mezi dětmi na základních školách. Vzhledem k tomu, že tento produkt nepodléhá žádné právní úpravě ani regulaci, doporučují policejní preventisté školám, aby si tuto problematiku školy výslovně upravovaly ve svých školních řádech, neboť hrozí u dětí předávkování či poškození zdraví," uvádí policejní mluvčí Kamil Marek.

Ministerstvo představilo vyhlášku regulující nikotinové sáčky

Nikotinové sáčky mají kromě obsahu vysoce návykové látky společný s tabákovými výrobky typu snuss, žvýkací tabák i princip užití, nelze je však vzhledem k absenci tabáku zařadit pod definici tabákového výrobku. Ministerstvo zdravotnictví proto přistoupilo k regulaci složení a dalších atributů formou vyhlášky.

„Nikotin představuje několik zdravotních rizik, a kromě toho je vysoce návykovou látkou, která častokrát vede k celoživotní závislosti. V České republice je na trhu několik druhů nikotinových sáčků s různou příchutí včetně rozdílného obsahu nikotinu v jedné dávce. Na to je potřeba reagovat. Vyhláška mimo jiné z důvodu ochrany veřejného zdraví stanovuje maximální množství nikotinu v jedné dávce na 12 mg,“ řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

V nejbližší době bude poslanecká sněmovna projednávat novelu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (sněmovní tisk 321/0), která si klade za cíl zamezit distribuci nikotinových sáčků osobám mladším 18 let a zintenzivnit kontrolní činnosti u jejich prodejců. Ministerstvo zdravotnictví k tomuto návrhu zákona vyjádřilo podporu. V dolní komoře jsou však i další dva poslanecké návrhy, které jsou však věcně i legislativně nedostatečné. „Jsem rád, že budou jasně stanovena pravidla pro distribuci a dojde k nastavení vyváženého regulatorního prostředí. Podporujeme proto rychlé přijetí této novely,“ zdůraznil Tomáš Prouza, viceprezident Hospodářské komory ČR.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru