Chumelenice, vichřice, pocitově jak v Arktidě... Počasová nuda skončila
Ilustrační foto
Litoměřice

Ústecký kraj - Nečasofilní a sluncofobní Nicolas, dosti prohloubená tlaková níže (970 až 965 hPa), jejíž střed během pondělního dne přešel přes Botnický záliv (louže mezi Finskem a Švédskem), nastolil pořádný neklid. Přinejmenším v Českém středohoří a Krušných horách. Anemometr (větroměr) na stanici na Milešovce v cca 18 hodin zaznamenal náraz větru o rychlosti 92 km/h, jinými slovy vichřici.

V Krušných horách větry trápily především Klínovec (až přes 80 km/h) nebo okres Most (až přes 85 km/h), respektive Novou Ves v Horách, Horu Svaté Kateřiny a další městečka, která ráno hlásila deseti až dvaceticentimetrovou sněhovou pokrývku. Žádná sláva, na druhou stranu by sněhová chudoba mohla být mnohem horší. Jako třeba dole v Chomutově, Mostě či Teplicích, kde by dny se sněhem spočítali na prstech jedné ruky. Přitom by stačilo tak málo, a to vypnout Golfský proud, tím Evropu odstřihnout od zdroje tepla a hurá do doby ledové. Západ je ale fajn a „Golfák“ přichází právě od západu (dobře, jihozápadu).

Z Mostu byla v ranních hodinách hlášena pocitová teplota asi -14 °C. Samozřejmě ne z města, nýbrž z hor, v tomto případě ze stanice v Nové Vsi v Horách. K večeru byla velmi podobná „pocitovka“ k mání na Milešovce, asi -13 °C. Mráz a vítr doprovodily sněhové vločky, došlo i na chumelendu a ne jen jednu. Sněžilo i v nížinách, avšak při teplotách nad nulou, takže se žádná zimní pohádka nekonala. Buďme rádi, že tu máme ty Krušné hory, kterým se ještě jakžtakž daří odolávat globálnímu oteplování, pardon, změně klimatu. Čerstvé severozápadní proudění naneštěstí znamená, že se lidově řečeno rozjel Atlantik. A ten nejen do severozápadních Čech nikdy pravou zimu nepřinese. Tu nám dopřeje pouze větřík vanoucí od Helsinek nebo toho nejmenovaného velkoměsta ve východní Evropě ve spolupráci s tlakovými nížemi přicházejícími ze Středozemního moře (zdroje přívalů sněhu). Tento model v dohledné ani méně dohledné době nehrozí.

31. ledna: Velká oblačnost se sněhovými, v nížinách i dešťovými, přeháňkami. Větrno. Maxima okolo 0 až 4 °C, minima kolem 2 až -2 °C.

1. února: Velká oblačnost se sněhovými, v nížinách i dešťovými, přeháňkami. Větrno. Maxima okolo 2 až 6 °C, minima kolem 3 až -1 °C.

2. února: Velká oblačnost se sněhovými, v nížinách i dešťovými, přeháňkami. Větrno. Maxima okolo 1 až 5 °C, minima kolem 3 až -1 °C.

V Krušných horách by do půlnoci ze čtvrtka (2. února) na pátek (3. února) mohlo spadnout mezi 10 až 15 cm sněhu (v sousedním kraji až přes 30 cm) s tím, že nejvíce se na sníh může těšit Šumava, která zřejmě obdrží až přes 60 cm sněhu. Jo, kdyby Ústecký kraj ležel na náhorní plošině, bylo by to s globálním oteplováním (se změnou klimatu) lepší. O výhledu na první polovinu února se raději nebavme, protože je značně tragikomický (počítá s teplotami až přes 10 °C a masivní oblevou i na horách).

Zimo, nevzdávej to a bojuj!

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru