Na vánoční provoz elektráren bude v republice dohlížet přes 1100 zaměstnanců
V centrálních dozornách (velínech) bude i během vánočních svátků živo. Jejich atmosféru přitom zaměstnancům na směně připomíná nazdobený umělý stromek. Foto: ČEZ
Litoměřice

Severní Čechy - Prakticky běžnými pracovními dny jsou pro energetiky vánoční svátky, včetně Silvestra a Nového roku. Na to, aby „nezhasly“ nazdobené stromečky a také televize s pohádkami bude například během Štědrého dne v rámci celé České republiky dbát 1 140 zaměstnanců Skupiny ČEZ.

Na severu Čech se to budou hlavně směnaři z nepřetržitých provozů elektráren, Teplárny Trmice, malé vodní elektrárny Želina a vodní elektrárny Střekov, dispečeři z ČEZ Distribuce a montéři z ČEZ Distribuční služby. Další desítky pracovníků budou doma držet pohotovost na telefonu.

„Na směně bude vždy kolem 38 našich lidí plus dalších 20 z dodavatelských firem v rámci podpory provozu elektrárny,“ říká Miroslav Kryl, vedoucí odboru řízení provozu Elektrárny Počerady. Nad provozem či zálohou paroplynového cyklu v Počeradech pak bude během vánočních svátků a na Nový rok bdít pět provozních zaměstnanců. Chod Elektrárny Tušimice bude zajištovat ve sváteční dny vždy 25 pracovníků na každé směně. „To jsou kmenoví zaměstnanci. S nimi ovšem bude ještě v pravidelném nepřetržitém režimu sloužit zhruba 20 lidí z dodavatelských firem,“ dodává Pavel Nezbeda, vedoucí oddělení řízení směnového provozu Elektrárny Tušimice.

2112cez2

Foto: ČEZ

V Elektrárně Prunéřov II se během tří svátečních dní vystřídá na každé směně maximálně 35 kmenových zaměstnanců. Stejně tak tomu bude i na Silvestra a Nový rok,“ poznamenal Tomáš Janda, vedoucí odboru řízení provozu Elektrárny Prunéřov II. O chod její starší sestry Elektrárny Prunéřov I se ve stejné dny bude starat zhruba 30 pracovníků na každé směně. Také v Elektrárnách Prunéřov budou na každé směně další dvě desítky zaměstnanců dodavatelských firem, které se starají o podpůrné provozy, jako je například zauhlování či obsluha VEP, bez nichž by prakticky výroba elektřiny či tepla nemohla existovat.

„Provoz ekologického výrobního bloku č. 4 s fluidní technologií a nového nadkritického bloku č. 6 v Elektrárně Ledvice budou v období vánočních svátků zajišťovat v nepřetržitém cyklu všechny čtyři směny, přičemž průměrně bude na každé 44 lidí, z nichž je 23 kmenových zaměstnanců elektrárny. Ti budou nejen dodávat elektřinu do přenosové či distribuční elektrické sítě, ale i zajišťovat spolehlivé dodávky tepla do přilehlých měst Teplice, Bílina a Ledvice,“ doplňuje Ondřej Moucha, vedoucí odboru řízení provozu Elektrárny Ledvice. Kromě této elektrárny bude na všech ostatních sloužit vždy dalších pět kmenových zaměstnanců ČEZ, a to podnikoví profesionální hasiči.

Jako každoročně ovšem, kolik a kde výrobních bloků bude v provozu, rozhodne vždy aktuálně dispečink podle potřeby sítě. Velké podniky, tedy velcí „žrouti“ energie sice Vánoce spíše prožívají v klidovém režimu, ale zapotřebí bude zajistit energii pro teplo domovů, rozsvícené stromečky, vánočně nasvícené domky, zahrádky a podobně. A třeba i pro rozžhavené obrazovky televizí a počítačů. Jediné co bude rozsvícené bez elektrické energie, budou dětské oči zářící nad rozbalovanými dárky či televizními pohádkami.

2112cez3

Foto: ČEZ

Dodávky tepla budou rovněž každodenně přes vánoční svátky i na Silvestra zajišťovat na čtyři desítky zaměstnanců Skupiny ČEZ střídající se v nepřetržitém provozu Teplárny Trmice, a to včetně podnikových hasičů. Ani vodní elektrárna Střekov v Ústí nad Labem nezůstane během Vánoc a na přelomu roku bez obsluhy. Zde se slouží dvanáctihodinové směny a každý den se zde tak střídají dva pracovníci obsluhy. Jednoho strojníka neblokových zařízení a zároveň hrázného a jezného bude mít na každé dvanáctihodinové směně i malá vodní elektrárně Želina u Kadaně.

Štědrovečerní večeři i oslavy konce starého a příchodu nového roku si budou muset nechat ujít i někteří pracovníci poruchové služby, provozní elektrikáři, elektromontéři, dispečeři, operátoři call centra a řada dalších profesí související s distribucí elektřiny. Další desítky pracovníků budou doma držet pohotovost na telefonu. Splnit nároky na bezporuchový provoz distribuční sítě o vánočních svátcích totiž vyžaduje nepřetržitou připravenost pohotovostních čet, které musí okamžitě vyrazit do terénu a odstranit eventuální poruchy na vedení. Proto budou desítky pracovníků dispečinku a poruchové služby v pohotovostním režimu. Téměř 100 jich bude o svátcích dbát na to, aby na severu Čech „nezhasly“ vánoční stromečky a televize s pohádkami. V případě blížící se nepřízně počasí se tyto počty navyšují o další desítky pracovníků.

Autor: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru