Nemůžete sehnat zubaře? Nedostatkem trpí hlavně příhraniční oblasti. Ministerstvo má plán, jak to zlepšit
Velmi obtížně se také hledají stomatologové ochotní ošetřovat dětské pacienty. Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Ústecký kraj - Ministerstvo zdravotnictví připravilo dotační program pro zubní lékaře s cílem zajistit rovnoměrné rozmístění stomatologické péče ve všech regionech České republiky. Od května letošního roku mohou stomatologové žádat o příspěvek na zařízení ordinace až do výše 1,2 milionu Kč. Za špatnou označilo ministerstvo situace v některých oblastech Ústeckého kraje.

„Cílem programu je motivovat zubní lékaře ke zřízení praxí i v méně atraktivních oblastech tak, aby byla zajištěna dostupnost stomatologické péče rovnoměrně ve všech regionech a pacienti nemuseli daleko dojíždět. Dotace pomůže zubařům pokrýt vysoké počáteční výdaje spojené se zařízením ordinace, například na nákup křesla, rentgenu atd., které je mohou odrazovat od zřízení praxe v těchto oblastech,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministerstvo zdravotnictví připravilo tuto finanční podporu z důvodu malé atraktivity odlehlých oblastí pro zubní lékaře, kteří si raději zařizují praxe ve větších městech. Mnoho pacientů tak má problém s naleznutím zubního lékaře pro neakutní péči v blízkosti svého bydliště a zubní lékaři v některých oblastech jsou přetížení. Zatímco velký počet zubních lékařů je zejména v Praze, nedostatkem ordinací trpí příhraniční oblasti. Nejhorší situace je podle zdravotních pojišťoven na Děčínsku, Chomutovsku, Českolipsku a Bohumínsku. Velmi obtížně se také hledají stomatologové ochotní ošetřovat dětské pacienty. Ze strany stomatologů je také malý zájem uzavírat smlouvy se zdravotními pojišťovnami.

Pošlete své tipy na oblasti, kde je problém sehnat zubaře

Pro přesné zacílení této podpory skutečně tam, kde je potřeba, byla ministrem zdravotnictví zřízena Komise pro dostupnost stomatologické péče v ČR, jejímž úkolem je vytipovat oblasti s omezenou dostupností stomatologické péče. Komise je složena ze zástupců zdravotních pojišťoven, České stomatologické komory a Ministerstva zdravotnictví. Na prvním jednání na začátku dubna komise definuje konkrétní obce, kam bude dotace směřována. Pro tyto účely ministerstvo zřídilo také emailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., na kterou mohou pacienti zasílat své podněty a tipy na oblasti, kde není dostatečně zajištěna stomatologická péče, a komise se jimi bude zabývat.

Dotace bude směřována ke krytí investičních nákladů souvisejících se zařízením ordinace až do výše 1,2 mil. Kč s tím, že finanční spoluúčast žadatele na celkovém rozpočtu projektu musí činit minimálně 30 %. Finanční prostředky jsou určeny jen na nezbytně nutné náklady spojené s vybavením ordinace. Ministerstvo zdravotnictví celkem vyčlenilo přes 100 mil. Kč ze státního rozpočtu. Během čtyř let může být dotace udělena až stovce žadatelů. Vyhlášení dotačního programu je plánováno na květen 2018.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru