V Palachově ulici bude více zeleně i více parkovacích míst
Takto by měla Palachova ulice vypadat. Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Výsledkem revitalizace Palachovy ulice bude kromě jiného i vyšší počet parkovacích míst a více zeleně. Vyplývá to z projektu, jehož realizace má být zahájena ihned po dokončení právě probíhající rekonstrukce kanalizace. V té souvislosti došlo již před několika dny k vykácení téměř čtyř desítek vzrostlých stromů lemujících obě strany silnice.

„V ulici jsme pokáceli celkem 27 stromů na povolení odboru životního prostředí, dalších 8 stromů bylo podměrečných. Namísto toho dojde k vysazení 40 stromů nových,“ upřesnil Ladislav Pošík, investiční technik odboru územního rozvoje městského úřadu. V Palachově ulici tak bude od podzimu 38 hlohů (Crataegus monogyna „Stricta“), jeden jerlín (Sophora japonica) a jeden dub (Quercus robur). „Vysadíme zde tzv. alejové stromy s korunou založenou ve výšce 2,2 metru, které umístíme s ohledem na požadavky bezpečnosti silničního provozu a ochranná pásma inženýrských sítí,“ vysvětlila zástupkyně vedoucího odboru životního prostředí Lenka Brožová.

2404palachova2

V ulici bylo pokáceno celkem 27 stromů. Zdroj: www.litomerice.cz

Vizualizace, kterou město Litoměřice zveřejnilo na svém facebookovém profilu, podnítila dotazy na budoucí počet parkovacích míst v revitalizované ulici. Ten se přitom podle projektu zvýší. „K dnešnímu dni ulice disponuje přibližně 140 parkovacími místy, dvě místa jsou k tomu vyhrazena pro invalidy. Nově bude v ulici parkovacích míst 148, další dvě místa pro invalidy a pět případných rezervních míst,“ dodal Ladislav Pošík. V Sovově ulici zůstane pruh pro zásobování, přibydou dvě místa na dočasné parkování (K+R) u bočního vstupu do školy.

Úpravy Palachovy ulice jsou navrženy jako rekonstrukce stávající dopravní infrastruktury, optimalizující celkové uspořádání ulice. Páteřním prvkem má být nová, asfaltová, šest metrů široká vozovka vedoucí od ulice Masarykova až Na Valy. Na vozovku naváže výstavba podélných i šikmých parkovacích stání ve všech úsecích mezi křižovatkami.

Plocha křižovatek má být oproti zbývajícím částem vozovky o 10 centimetrů zvýšena, čímž dojde k přirozenému zklidnění dopravy. Rekonstruovány budou i chodníky podél domů při zachování jejich šíře. Například na chodníky v ulici Palachova plynule naváže chodník v ulici Křížíkova tak, aby byl umožněn bezbariérový přístup z Palachovy ulice až k hornímu vlakovému nádraží. Jako bezbariérové jsou navřeny i autobusové zastávky v jižní části ulice. Součástí stavby je dále optimalizace veřejného osvětlení, včetně nasvětlení místa pro přechod chodců v prostoru křižovatky ulic Palachova x Masarykova, Palachova x Eliášova a Sovova x Na Valech, která bude řízena semafory.

Dojde i k dalšímu zvýšení uživatelského komfortu. Například asfaltovou plochu před kinem nahradí chodníková plocha se zelení tak, aby zde vzniklo malé náměstíčko. Před restaurací Johannahof zbude místo na novou předzahrádku.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru