VIDEO: Pistole za 25, samopal za 40 tisíc. Muži ze severu Čech vyráběli funkční zbraně!
Foto: Policie ČR
Litoměřice

Ústecký kraj - Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), sekce terorismu a extremismu, odboru zbraní a nebezpečných materiálů, v minulých dnech obvinili čtyři osoby, které měly obchodovat s nelegálními a neregistrovanými střelnými zbraněmi.

Kriminalisté NCOZ ve dnech 22. – 24. dubna 2018 zasahovali v rámci akce s krycím názvem „SOMA“ v Ústeckém, Středočeském, Plzeňském a Jihomoravském kraji. Provedli celkem 21 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Při úkonech trestního řízení zajistili cca 100 nelegálních střelných zbraní (pistole, pušky, samopaly), tlumiče střelby, více než deset tisíc nábojů a výbušniny (např. několik dělostřeleckých granátů). Policisté zadrželi 9 osob, kdy následně čtyři zadržené obvinili z trestného činu nedovoleného ozbrojování.

"Tento případ kriminalisté NCOZ vyšetřovali po dobu jednoho roku. Podle našich závěrů se skupina mužů ze severních Čech dlouhodobě zabývala nelegální výrobou a obchodem se střelnými zbraněmi. Měli získat části střelných zbraní (pistole, pušky, samopaly) kategorií „A, B, C“, které byly z důvodu výrobních vad vyřazeny z výrobního procesu a určeny k likvidaci. Jednalo se o hlavní komponenty moderních zbraní české výroby, které byly následně mimo výrobní závod využívány k sestavování plně střelbyschopných zbraní bez výrobních čísel. Takto upravené zbraně byly určeny k prodeji do kriminálně závadového prostředí," uvedla Iva Knolová z NCOZ.

https://www.youtube.com/watch?v=BDUZlpY1P50

Dle závěrů kriminalistů se jednalo o zbraně „velmi dobré kvality“. Pistole měli muži nabízet za cca 25 – 30 tisíc korun, samopaly za cca 35 – 40 tisíc korun. "Dle našich závěrů měli prodat několik desítek takto upravených a neregistrovaných zbraní. Trestnou činností se měli obohatit o nejméně 1,2 milionu korun," dodala Iva Knolová.

Zajištěné zbraně budou podrobeny znaleckému zkoumání. V rámci realizace s kriminalisty NCOZ spolupracovali policisté Útvaru rychlého nasazení, Služby cizinecké policie (kynologové), Pyrotechnické služby, OKTE Praha a Kriminalistického ústavu Praha.

Policisté NCOZ SKPV zajistili při domovních prohldkách větší finanční obnos v hotovosti.

Trestní stíhání obviněných je vedeno na svobodě. V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody až na osm let. Případ dozoruje Okresní státní zastupitelství v Lounech.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru