Při placení si raději kontrolujte účtenku: Česká obchodní inspekce při kontrolách zjistila porušení zákonů
Zdroj: www.coi.cz
Litoměřice

ČR - V souvislosti se slevovými akcemi se může spotřebitel na českém trhu setkat s tím, že účtovaná cena zboží neodpovídá avizované slevě. Na tuto oblast se v 1. čtvrtletí 2018 zaměřila i Česká obchodní inspekce. Provedla 1 620 kontrol a porušení zákonů zjistila téměř ve 45 %, což je o 5% více než v minulém roce za stejné období.

„Z dosavadních poznatků ČOI vyplývá, že spotřebitelé poukazují především na nesprávné účtování cen výrobků v rámci slevových akcí. Naši inspektoři se setkali i s takovými případy, kdy rozdíl účtovaných cen činil až 130 korun v neprospěch spotřebitele,“ říká ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Česká obchodní inspekce provedla na celém území České republiky v období od 2. ledna do 31. března 2018 kontrolní akci zaměřenou na nabídku a prodej zboží za akční ceny a zboží ze sezónních slev. Provedla 1 620 kontrol a porušení právních předpisů zjistila v 723 případech, tj. 44,6 %.

Nejčastěji docházelo k porušení zákona o ochraně spotřebitele (č. 634/1992 Sb.) a to v 961 případech:

  • v 277 případech prodejce nedodržel poctivost prodeje – např. správné účtování cen (§ 3)
  • v 254 případech prodejce neinformoval spotřebitele v souladu s cenovými předpisy, tzn. o ceně prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb - často šlo o případy, kdy spotřebitel nebyl řádně seznámen s konečnou cenou (§ 12)
  • v 81 případech prodejce nevydal doklad při zakoupení výrobku (§16)

Česká obchodní inspekce v 1. čtvrtletí 2018 pravomocně uložila 577 pokut v celkové výši 12 925 900 Kč. Nejvyšší pokuty byly v tomto období pravomocně uloženy společnosti Tesco, jednalo se o 13 pokut v celkové výši 3 835 000 Kč. Řetězci Penny Market bylo uloženo 8 pokut ve výši 2 540 000, společnosti Ahold 6 pokut ve výši 1 777 000 Kč. Ve všech případech společnosti opakovaně při slevách nedodržovaly zákon o ochraně spotřebitele, která např. ukládají prodejcům správně účtovat nebo spotřebitele řádně seznámit s konečnou ceny výrobků.

Dále ČOI zakázala prodej 6 029 kusů výrobků. Hodnota zakázaného zboží činila 757 496 Kč. Dalším opatřením bylo vydání zákazu používání 107 kusů měřidel.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru