VIDEO: Přelet stíhaček, Klepání na nebeskou bránu a salva. Lidé se rozloučili s Martinem Marcinem
Pietní akt Armády ČR v Chomutově. Foto: Oldřich Hájek
Litoměřice

Chomutov – Z kostela svatého Ignáce na chomutovském hlavním náměstí se rozeznívají tóny skladby Knockin' On Heaven's Door v podání kapely Guns N' Roses. Začíná první z pohřbů tří českých vojáků zabitých při sebevražedném atentátu na jejich zahraniční misi v Afghánistánu.

„Mami, zahrab moje zbraně do země, už z nich nebudu moct střílet,“ tak zní slova písně kterou začíná obřad, při kterém se lidé přišli rozloučit s Martinem Marcinem (1982). Vojákem, který se narodil v Počáplech u Chomutova a jehož dětství a mládí je svázáno s naším regionem. Do základní školy chodil do Jirkova, střední studoval v Litvínově. Jeho misi ukončil 5. srpna atentátník, který se odpálil, když vojáci na patrole opustili své obrněné vozidlo. Tři Češi zahynuli nedaleko Bagrámu, k útoku se přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=JSqpWJnAqzc

Daleko od Afghánistánu se o devět dní později s nejstarším ze zabitých vojáků přišli rozloučit lidé v Chomutově. Bylo jich plno. V kostele byli nejbližší přátelé a rodina. Další stovky lidí, a také řada novinářů, čekala před kostelem. Tam již byla nastoupena čestná stráž a armádní hudba. Dvakrát přeletěla dvojice stíhacích letounů. Zazněla česká státní hymna i salva na rozloučenou. Rakev byla uložena do pohřebního vozu šesticí vojáků a automobil potom pomalu, s otevřeným zadním čelem, tak aby bylo vidět dovnitř, odjel z náměstí.

Kamil Beneš (1990) a desátník Patrik Štěpánek (1993) budou mít pohřby v následujících dnech.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru