RE:STARTování Krušných hor. Na obnovu poškozených lesů půjdou čtyři miliardy
Poškozené stromy v Krušných horách.
Litoměřice

Krušné hory - Také jezdíte do Krušných hor a všimli jste si odumírajících stromů a holých plání? Zase?

V důsledku průmyslu v 70. a 80. letech odumřelo v Krušných horách na 40 000 hektarů lesních porostů, to je pro představu skoro celé území okresu Most, kdyby byl pokryt lesy. Tato plocha je tak velká, že si opravdu zaslouží naši pozornost. Proto byly Krušné hory znovu osázeny. Dnes ale můžete vidět lány smrku pichlavého napadených plísní. Proč?

Smrk pichlavý prostě do Krušných hor nepatří. Byla to tehdy pro náhradní výsadbu sice jasná volba – roste rychle a zvládne místní klima, ale stromy neodolaly poškozené půdě plné síry a podlehly plísním. Svůj účel ale splnily, zachránily svahy Krušných hor a vytvořily zázemí pro výsadbu původních dřevin. Teď je na čase, aby stát splacení svého dluhu vůči našim lesům dokončil a definitivně zajistil obnovu Krušných hor. S tím pomáhá program RE:START, jehož smyslem je oživit znevýhodněné regiony. Na obnovu lesů Krušných hor RE:START spolu s Ministerstvem zemědělství a Ministerstvem životního prostředí zajistil 4 miliardy korun, které sem budou proudit až do roku 2030. A již se začalo.

V Ústeckém kraji bylo proinvestováno prvních 195 milionů Kč a v uplynulých dnech bylo navíc zahájeno vápnění lesů, což má příznivý vliv na poškozené lesy a podporuje i život v postižených půdách. Ošetřeno bude cca 4.500 hektarů v lokalitách Cínovec, Litvínov, Hora Svaté Kateřiny, Jirkov, Vejprty a další. Tato akce bude stát zhruba 41 milionů korun.

Jan Paparega, primátor města Mostu, hodnotí tento program následovně: „Jsem rád, že existuje dotační program, kde můžeme jako město nebo naše správa městských lesů čerpat finance na obnovu Krušných hor. Konkrétně pak každý rok vysadíme cca 90 tisíc malých stromků smrku ztepilého a buků, což jsou původní stromy, které sem patří, a zrekonstruujeme 25 hektarů poničeného lesa.“

„Město Krupka je vlastník 550 ha lesa, takže uvítáme každou možnost získat finanční pomoc na obnovu poničených lesů. Například v letošním roce probíhá obnova Fojtovického lesa, kdy budou přeměněny rozpadající se porosty s vysokým zastoupením smrku pichlavého. Na 15 ha bude nahrazen 45 tisíc sazenic smrku ztepilého, 19 tisíc sazenic buku lesního a taktéž tisíc sazenic jeřábu ptačího. Tímto opatřením dojde k obnovení vhodných porostů plnící funkce lesa v dané oblasti. Celá tato akce přijde na 4 mil. Kč,“ dokresluje situaci v okolí města Krupka jeho starosta Zdeněk Matouš.

Proč jsou pro nás lesy důležité?

Když pomineme to nejdůležitější – tedy kyslík, pak můžeme hovořit o dalších pozitivech. Zvýšení turistiky v našich krajích a zvýšení návštěvnosti českých i zahraničích turistů. Zlepšení vzhledu naší krajiny – nejsme pouhou vytěženou jámou, jak si mnohdy lidé myslí, ale naopak – u nás je krásná příroda, která stojí nejen za návštěvu, ale i za to tady žít. Stromy zadržují vodu, což nejen ve vedrech, která panují v letošním roce, je více než žádoucí. Čistota ovzduší, která je pro všechny živé organismy nesmírně důležitá, protože znečištěné ovzduší má přímý vliv na zdraví všech rostlin a živočichů, tedy i lidí.

„Citát neznámého autora praví: Představte si, že by stromy poskytovaly Wi-Fi signál… Vysázeli bychom jich tolik, že bychom zachránili planetu. Škoda, že produkují jenom kyslík, který dýcháme,“ připomíná Gabriela Nekolová, zástupkyně zmocněnce vlády zodpovědná za restrukturalizaci Ústeckého a Karlovarského kraje (Program RE:START). A dodává: „Jsem ráda, že si stát význam Krušných hor uvědomuje a finanční prostředky do našich krajů skrze program RE:START uvolňuje.“

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru