Hromadná doprava v Lovosicích zaznamenala po zrušení jízdného více jak dvojnásobný nárůst počtu cestujících
Autobusové nádraží Lovosice. Zdroj: www.meulovo.cz
Litoměřice

Lovosice - Od ledna letošního roku, kdy byla v Lovosicích zavedena městská hromadná doprava zdarma, se navýšil počet cestujících linky MHD až o 130%. Počet cestujících stoupal od ledna do března každý měsíc řádově až o 1 000 lidí, v květnu pak počet cestujících ještě více narostl a to téměř o 4 000 osob oproti dubnu.

Za měsíce květen a červen překročil počet cestujících hranici 8 000 přepravených osob. V květnu to bylo 8 215 osob a v červnu 8098 lidí. „Statistika počtu cestujících MHD Lovosice nám dělá velkou radost. Potvrzuje to, že záměr, se kterým jsme do projektu šli, byl správný a vynaložené finanční prostředky se nám vrátí v podobě spokojenosti občanů a, jak já doufám, i ve snížení osobní dopravy ve městě. Když vedle sebe postavíme počet obyvatel města (k poslednímu červnu tohoto roku to bylo 8 681 osob - poznámka redaktora) a počet cestujících za červen (8 098 - poznámka redaktora), dalo by se s trochou nadsázky říct, že se autobusem MHD svezla většina občanů města,“ komentuje statistiku starosta města Milan Dian.

Za prvních 6 měsíců roku 2018 linka MHD po městě najela celkem 17 762 km. Měsíčně pak město službu dotuje z rozpočtu zhruba 111 000,- korunami. Nejčastěji využívané zastávky jsou autobusové nádraží a UNZ. Celkem bylo za první polovinu roku 2018 přepraveno 33 999 cestujících.

MHD Lovosice bylo zavedeno v roce 2008. O deset let později, na den přesně, tedy 28. ledna 2018, zastupitelstvo města zrušilo jízdné.

První autobus na lince označené číslem 558 001 vyjel 28. ledna 2008 v půl šesté ráno z autobusového nádraží. První tři měsíce obsluhoval 11 zastávek, po tříměsíční zkušební lhůtě přibyly další 3 zastávky. Nyní autobus ve směru ke hřbitovu zastavuje na 12 zastávkách, zpět jich obsluhuje 11. Za celých 10 let se několikrát změnil autobus i provozovatel. Od roku 2010 v Lovosicích jezdí takzvaný Ekobus na zemní plyn. V současnosti je linka MHD provozována ve všední den, zhruba po hodině, od 5:05 do 18:25. Výjimkou jsou dvě dvouhodinové přestávky.

Současný provozovatel MHD společnost BusLine a.s. má smlouvu uzavřenou až do konce června 2019.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru