Ženisté z Litoměřic a Terezína pokřtili novou knihu
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Oslavy stého výročí vzniku Československa vrcholí. U jeho příležitosti byla bývalými příslušníky ženijního vojska vydána kniha Ženisté litoměřické a terezínské posádky. Slavnostní křest se uskutečnil v sobotu 20. října v restauraci Koliba v Litoměřicích v rámci výročního setkání Klubu přátel ženijního vojska (KPŽV).

Kniha, jejímž autorem je člen KPŽV Jan Vondráček, pojednává na více než 300 stranách o historii ženijního vojska spojené s litoměřickým regionem. Svými příběhy a vzpomínkami na 51. ženijní brigádu (žb) v Litoměřicích a 3. ženijní prapor v Terezíně přispěly téměř tři desítky členů i nečlenů klubu.

„Příspěvky, které jsou doplněné o fotografie, čtenáře nejen pobaví, ale i dojmou, jako například netradiční prohlídka kinosálu v kasárnách pod Radobýlem ve vyprávění Ľudovíta Kiše,“ sdělil Václav Lepší, předseda KPŽV a dlouholetý velitel 51. žb.

2310zeniste2

Setkání se zúčastnilo několik čestných hostů, mezi nimiž nechyběl starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč. Zdroj: www.litomerice.cz

Historie vojsk v Litoměřicích spadá až do dob Rakouska-Uherska. Vznik 51. žb. v Litoměřicích se datuje od roku 1950. Zrušena byla v roce 2004. „Rozhodnutí o zrušení armády v Litoměřicích i v Terezíně jsme se do poslední chvíle snažili zvrátit. Se zánikem jsme ztratili silné partnery a Litoměřice přišly o tisíc obyvatel,“ poznamenal starosta Ladislav Chlupáč. Cvičiště na Labi v Litoměřicích je stále využíváno jako nejlepší v zemi pro výcvik vojsk na vodě, například stavbu pontonových mostů.

KPŽV byl založen v roce 2005 a čítá v současné době 84 členů. Knihu Ženisté litoměřické a terezínské posádky lze objednat na e-mailové adrese klubu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru