OBRAZEM: Toto je nový pomocník policistů v pohraničí v boji s kriminalitou v dopravě
Nový speciální kontrolní vůz. Foto: Oldřich Hájek
Litoměřice

Ústecký kraj – Policisté mají nového pomocníka v boji proti novým formám sofistikované kriminality v dopravě v česko-saském pohraničí. Přispěje k většímu bezpečí nejen na našich silnicích. Představili jej v pondělí odpoledne na Dálničním oddělení Řehlovice.

Speciálně upravený dodávkový automobil bude používaný na kontrolních akcích, ale také jako velitelské pracoviště při akcích většího rozsahu. Tomu je přizpůsobené jeho vybavení a technika, vůz nepotřebuje vnější napájení ani spojení, v tomto ohledu je plně autonomní. „Jeho úkolem je redukce kriminality související s dopravou, odhalování a dokumentace protiprávního jednání v dopravě,“ vysvětluje Martin Sochr, vrchní komisař odboru služby dopravní policie.

Policisté si slibují, že díky nasazení této nové techniky bude na našich silnicích například méně přetížených dodávek, kamionů či neodpočatých řidičů. A to se rovná méně rozbitým silnicím a většímu bezpečí ostatních motoristů, a nejen jich. „Představte si cisternu, která by havarovala na břehu Labe a do vody se vylilo třicet tisíc litrů chemikálie. To by zničilo řeku od Lovosic do Drážďan,“ nastiňuje vedoucí odboru služby dopravní policie Jiří Ušák jeden z možných scénářů cesty unaveného řidiče, který manipuloval s tachografem, jen aby nemusel čerpat přestávku a ušetřil tak dopravci peníze. Právě takový prohřešek jsou technika z nového vozidla a vyškolení policisté schopni odhalit.

Že se pořízení automobilu vyplatí, nikdo z policistů nepochybuje. Předchozí speciálně upravený kontrolní vůz najel za posledních osm let provozu 136 tisíc kilometrů a účastnil se přes dvou tisíc nasazení. Pomocí něj policisté zkontrolovali 15 tisíc nákladních automobilů a uložili pokuty za více než šest milionů korun.

Vůz byl pořízen z projektu Mobilně a efektivně ve společném příhraničí. Jde o spolupráci Policie ČR a Svobodného státu Sasko v oblasti dopravy. „Pokud zločin nemá hranice, pak nemá hranice ani naše spolupráce, která se rozvíjí od devadesátých let,“ poznamenal Jaromír Kníže, ředitel krajského ředitelství Policie ČR.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru