Zimní turistická sezona začíná, pozor na nepoctivé prodejce! Na toto si u sjezdovek dávejte pozor!
Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Ústecký kraj - Česká obchodní inspekce dlouhodobě monitoruje nabídku a prodej zboží i služeb v turisticky zajímavých lokalitách. Již ke konci minulého roku a na začátku roku 2018 zkontrolovala hojně navštěvovaná horská střediska. A v nastávající sezoně v kontrolách pokračuje.

Z celkového počtu 365 uskutečněných kontrol porušili obchodníci právní předpisy ve 131 případech. Prodejci nejčastěji nedodržovali poctivost při prodeji a neposkytovali správné informace o cenách produktů a služeb. "Jelikož byl počet zjištěných nedostatků z této kontrolní akce poměrně vysoký, bude v nich ČOI pokračovat i v letošní zimní sezoně, která právě začíná," informuje mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Ústecký a Liberecký inspektorát provedl 77 kontrol, 30 z nich bylo se zjištěním. To je 39 procent prohřešků, tedy více než jedna třetina.

Česká obchodní inspekce v období od 1. listopadu 2017 do 31. března 2018 provedla 365 kontrol nabídky a prodeje výrobků a poskytování služeb v průběhu zimní turistické sezóny. Porušení právních předpisů zjistila ve 131 případech, což je 35,9 %.

Na co si dávat pozor?

V 84 případech obchodníci nedodrželi poctivost prodeje, ve 42 případech prodávající řádně neseznámil spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb.

Porušení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bylo v 11 případech. Prodejce neumístil text zákazu prodeje tabákových a podobných výrobků a text zákazu prodeje alkoholických nápojů.

Česká obchodní inspekce uložila celkem 116 pokut v hodnotě 294 tisíc korun. Dále vydala zákaz používání na 25 kusů měřidel a 38 kusů výrobků, které nesplňovaly požadavky zvláštních právních předpisů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru