Podřipské muzeum zve na letní výstavu Pohledy na Podřipsko
Zdroj: www.roudnicenl.cz
Zajímavosti

Roudnice nad Labem - Podřipské muzeum, ve spolupráci s roudnickým Klubem sběratelů platidel a drobných starožitností, v tomto týdnu představilo novou letní výstavu "Pohledy na Podřipsko". Navazuje tak na letošní úspěšný cyklus "Půvaby staré Roudnice". Navštívit ji můžete až do první poloviny října.

Pohlednice byla již od svého vzniku úzce spjata s dopisnicí, dnes spíše známou pod označením korespondenční lístek. První dopisnice byla vydána roku 1869 v Rakousko - Uhersku. Jejím duchovním otcem byl Němec Henrich von Stephan, o její vydání se zasloužil především vídeňský profesor Emanuel Herman. Z těchto dopisnic se postupem času přes různé přítisky vyvinula pohlednice. Obliba pohlednic pomalu vzrůstala a na přelomu 19. a 20. století se stala velice rozšířenou a oblíbenou formou běžné korespondence. Vydavateli pohlednic byli převážně knihkupci a papírníci, ne jinak tomu bylo i v Roudnici. Téměř polovinu pohlednic města Roudnice a hory Říp vydal roudnický knihkupec a majitel tiskárny R. Kaška, dále např. J. Vodseďálek, J. Kostomlatský, V. Soběslavský, E. Kalinová, Kropáček a další.

Z fotografů vydávali pohlednice V. Vašíček, Vildt a Bartoníček, dále tiskař K. Lipš a Klub českých turistů v Roudnici n. L. V ostatních obcích nechávali tisknout pohlednice převážně provozovatelé obchodů a hostinců. Návštěvník výstavy má možnost spatřit pohlednice téměř všech obcí bývalého soudního okresu Roudnice n. L., tj. místopisné pohlednice z let 1896 až do období 60. let 20. století, od prvních litografických až po fotografické. Mnohé z nich jsou skutečně originální a mnohdy i vtipné (např. ,,Říp v budoucnosti, lidé ve vzducholodi“ aj.).

Kuriozitou jsou pohlednice tištěné na dřevěné dýze a stříbrné folii. Nevšední kouzlo pohlednic vydaných za Rakousko - Uherska spočívá především v jejich originální patině a způsobu zpracování. Z hlediska obsahu zajímavost nalézáme v zachycení míst, která mnohdy dnes již neexistují. Jedná se například o zaniklé obchody, přestavěné části obcí či vznikající ulice. Zároveň je zde přiblížen obyčejný i spolkový život až do období první republiky, či těsně po druhé světové válce.

Vystavené obrázky pochází se sbírek Podřipského muzea a od soukromých sběratelů, kterým náleží patřičné díky za poskytnutí veřejnosti. Během léta jsou plánovány i dvě komentované prohlídky (31. 7. a 6. 8. vždy od 10. hod.).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru