Litoměřice - Tento týden se na vodním cvičišti Litoměřice sešli příslušníci pontonové roty z Bechyně, Aktivní zálohy a také Texaské národní gardy z USA. Společně mají za úkol se v rámci soustředěného výcviku pontonové roty 151. ženijního praporu pod názvem Labe 2019 za velmi krátkou dobu naučit obsluhovat pontonovou mostovou soupravu.

„Cílem cvičení pro pontonovou rotu je ve dvou dnech vycvičit více než 50 nováčků a postavit s nimi most. Podobně by tomu bylo nejen za válečného stavu, ale i v mírovém životě, protože nikdy nejsme doplněni na sto procent. Vždy budeme muset narychlo vycvičit nějaké nováčky, „ upřesnil hlavní úkol výcviku řídící zaměstnání kapitán Zbyněk Frai.

Celkem 97 cvičících muselo ze začátku zdolávat nejen překážky způsobené malými nebo téměř žádnými zkušenostmi s manipulací s pontony, ale zároveň museli překonávat i jazykové bariéry.

1309labe2

„Ze začátku jsme měli problémy se domluvit, hlavně s řadovými vojáky. Na velitelské a řídící úrovni problém nebyl. Po dvou dnech si ale všichni osvojili společné povely, což považuji za veliký úspěch, „podotkl velitel skupiny Texaské národní gardy kapitán George Lopez.

1309labe3

Také desátník Tomáš Kolařík z aktivní zálohy, který v civilu pracuje pro lodní dopravu, ocenil dobrou spolupráci všech přítomných:“ Cvičení bylo velmi zajímavé po technické i odborné stránce. Zejména s americkou armádou jsme se naučili hodně nových věcí. Stavba pontonového mostu je velmi složitá záležitost, ale všichni jsme to nakonec zvládli bez větších komplikací.“

1309labe4

Svoji sehranost a získané nové zkušenosti předvedli vojáci ve čtvrtek 12. září, kdy se na výcvik přijel podívat náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Aleš Opata, zástupce velitele Pozemních sil AČR brigádní generál Ladislav Jung a také náčelník ženijního vojska plukovní Jiří Tršo. Poté, co byli seznámeni s námětem, čekala na ně reálná ukázka zřizování přívozového a mostového přepraviště. „Během dnešního cvičení jsem viděl efektivní součinnost profesionálních vojáků, aktivní zálohy a Texaské národní gardy. Ženisté úspěšně splnili úkol i přesto, že většina vojáků stavěla celý pontonový most na Labi vůbec poprvé, „ okomentoval po skončení ukázky výkon vojáků armádní generál.

1309labe5

Poslední cvičení s mezinárodní účastí na vodním cvičišti Litoměřice se konalo v roce 2017, kdy se společného výcviku ženijních jednotek zúčastnilo na 250 vojáků ČR, ženijního praporu Ozbrojených sil Slovenské republiky a příslušníků Texaské národní gardy.

1309labe6

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru