REPORTÁŽ: Vyzkoušeli jsme školu smyku na vlastní kůži! Autodrom nově pořádá i noční kurzy
Náš redaktor Kuba Zápotocký v redakčním „Lupínku“. Foto: Autodrom Most
Zajímavosti

Most - Na polygonu v areálu autodromu v Mostě se ve středu konal pilotní noční kurz bezpečné jízdy pro zástupce médií. Školu smyku jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži i my, na autodrom jsme vyslali našeho nejméně zkušeného řidiče Kubu Zápotockého s redakčním „Lupínkem“.

Kvůli snížené viditelnosti (soumrak, svítání, tma, mlha, hustý déšť, sněžení) každoročně dochází k vysokému počtu dopravních nehod. Za snížené viditelnosti je dokonce čtyřikrát vyšší pravděpodobnost vzniku dopravní nehody a čtyřikrát vyšší pravděpodobnost úmrtí chodce. Právě 50% úmrtí chodců při dopravní nehodě vzniká právě za snížené viditelnosti (v loňském roce na českých silnicích zemřelo za snížené viditelnosti 58 ze 113 chodců).

2609skolasmyku1

Foto: Autodrom Most

Při teoretické části instruktor názorně popsal krizové situace, ke kterým na silnicích dochází. Kromě teorie zvládnutí smyku, nebo co nejúčinnějšího brzdění se účastníci kurzu dozví také praktické informace, jak co nejvíce minimalizovat riziko vzniku dopravní nehody, nebo jak se případně zachovat v situaci, kdy je havárie nevyhnutelná.

2609skolasmyku2

Foto: Autodrom Most

Po teorii nasedli redaktoři do svých vozidel. Nejdříve si vyzkoušeli slalom a nácvik krizového brzdění, následně vybíral instruktor náročnější scénáře, včetně nácviku úhybného manévru a nácviku zvládnutí smyku.

2609skolasmyku4

Foto: Autodrom Most

„Při prvním smyku jsem vůbec nevěděl, co se děje, kdy se přestanu otáčet a kde vůbec skončím. Druhý smyk jsem zvládl trochu lépe, stejně mi ale opět zadek předběhl předek a já udělal krásnou "stoosmdesátku". Při nácviku třetího jsem si ale už byl jistější a i přes to, že mě překvapil smyk na opačnou stranu, dokázal jsem rychle trhnout volantem a srovnat se tak, abych smyk dokázal vyrovnat. Byl to velmi zajímavý a poučný zážitek plný adrenalinu,“ popisuje Kuba.

2609skolasmyku5

Foto: Autodrom Most

Nejdůležitější je dostat vůz pod kontrolu a předvídat, jak se zachová. Auto se totiž za takových podmínek chová úplně jinak, než na co je řidič v běžném provozu zvyklý. Kurz doporučujeme všem řidičům. Nejde jen o zlepšení řidičských schopností a dovedností, užijete si také pořádnou dávku adrenalinu.

2609skolasmyku6

Foto: Autodrom Most

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru