Rady a tipy: Ježci – kdy potřebují naši pomoc a kdy ne?
Foto: Redakce
Zajímavosti

ČR - Stále ještě v tuto dobu nás na zahradě nebo ve volné přírodě může překvapit dupání a funění, a to hlavně v noci. Chladný podzim při pohledu na pohybující se kuličku v nás může vzbudit myšlenky, jestli ježek nepotřebuje pomoc. Pomoc ale potřebují jenom ti malí a podvyživení.

Pokud se nám zdá, že je ježek opravdu malý, musíme ho jednoduše zvážit. Jinak totiž jeho přesnou váhu nejde zjistit. Právě podle hmotnosti budeme vědět, jestli ježek potřebuje před zimou naši pomoc:

• Aby úspěšně přezimoval, musí v říjnu vážit nejméně 400 g.
• Pokud jej najdeme až v listopadu, v posledním možném termínu pro uložení se k spánku, měl by vážit nejméně 600 g.

Když ale najdeme ježka v zimě, potřebuje pomoc v každém případě. Pokud ježek je malý, podvyživený, nebo zraněný, je nejlepší se obrátit na stanici pro handicapované živočichy.

Zimu ježek přečkává ve stavu hibernace, kdy jeho tělesná teplota poklesne na pouhých 5°C a tělesné funkce se zcela zpomalí. Až do jara musí vystačit ze svých tukových zásob.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru