Zima se blíží. Hmyz hledá úkryty nejenom v přírodě, ale i u člověka
Ilustrační foto
Zajímavosti

Ústecký kraj - Většina hmyzu nemá zimu ráda. Existuje proto, podle vědců, více strategií, jak se vypořádat s nepříznivými podmínkami prostředí. Jednou z nich je odlet na jih. Mnoho druhů hmyzu odlétá za teplem, podobně jako ptáci. Jsou to např. tažní motýly nebo některé můry a lišajové.

Druhy, co nemigrují, tak pro ty je nejjednodušší někam zalézt a schovat se. Třeba hodně hluboko pod povrch půdy nebo hrabanky a do trouchnivého dřeva. Chráněná místa si pro zimování hledají denní motýli, například babočka paví oko nebo zlatoočky. Oba druhy na přezimování vyhledávají lidské stavby. Proto pozor na otevřené dveře nebo okna. Stačí chvíle a nezvaného nájemníka máte doma během minuty.

Jak vůbec hmyz pozná, že se blíží zima?

Rozhodně ne podle teploty. Teplota je totiž málo spolehlivý ukazatel – jeden rok může být podzim příjemně teplý a další rok studený. Hlavně je důležité se na zimu připravit dřív, než rtuť teploměru výrazně klesne. Hmyz, podobně jako většina ostatních živočichů, proto měří délku dne a noci. Tím poznají, že je čas připravit se na zimní spánek.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru