Mírové náměstí zaplnily stánky s dobrotami. Litoměřice ožily masopustním veselím
Foto: Václav Sedlák
Zajímavosti

Litoměřice - Střed Mírového náměstí v sobotu 8. února zaplnily stánky s nejrůznějšími dobrotami, které tradičně patří k staročeskému masopustu. Slavnost byla zahájena už dopoledne v Divadle K. H. Máchy, kde se nejmenší návštěvníci bavili při pohádkách.

Po skončení se někteří zapojili do tvořivé dílničky a za přispění rodičů si vytvořili masopustní masku. Dospělí při čekání ochutnali v prostoru za divadlem masopustní lahůdky, které jim nabídl Restaurant Capra.

Mezi stánky se vyjímal jeden, v kterém řezníci představovali celý proces klasické zabíjačky. „Přijeli jsme až z Frýdku – Místku, abychom ukázali, co obnáší naše řemeslo a nedali zapomenout vesnické tradici. Začali jsme ukázkou bourání masa z půlek pašíka, představení jednotlivých kusů masa a připomenuli, k čemu se hodí. Vybrané suroviny jsme poté nechali tepelně upravit pro přípravu jaternic a tlačenky. Pro ty, co nemohli čekat na jejich uvaření, jsme přivezli hotové výrobky z domova. Po všem se jakoby zaprášilo, a to je dobře,“ prozradil mistr řezník René.

Hosté ze severní Moravy nelenili a zapojili se s harmonikou a flašinetem do masopustního průvodu, který odstartoval odpolední část programu. Hlavně děti s rodiči obklopili malou divadelní scénu, jehož herci je pěkně pobavili. „Byla to příjemná sobota, hodně jsme se s vnoučaty zasmáli. Je jen škoda, že masek bylo v průvodu poskromnu,“ uvedl jeden z návštěvníků pan Karel.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru