ZAJÍMAVOST: Krásná Lípa má po 119 letech novou meteostanici
Zdroj: www.krasnalipa.cz
Zajímavosti

Krásná Lípa - Začátkem listopadu uvedlo město Krásná Lípa do provozu novou veřejnou meteostanici. Je součástí prostranství u bankomatu České spořitelny. V předstihu upravená dlážděná plocha je doplněna i dalšími prvky originálního městského mobiliáře – lavičkami a květinovými truhlíky.

Vše je vyrobeno, stejně jako konstrukce stanice, z moderního cortenového plechu, jehož povrchovou úpravu tvoří zoxidovaná vrstva železa.

Původní meteorologický sloup stál v dnešní Masarykově ulici, tehdy u poštovního úřadu. Jeho podstatná část s typovým označením „Tourist“ byla sériově zhotovena v Německu v továrně Wilhelma Lambrechta z Göttingenu, zde umístěna na podstavec a opatřena v té době velmi žádaným tzv. Lambrechtovým povětrnostním telegrafem pro přímé určení několika meteorologických prvků a předpovědi počasí na třicet hodin dopředu. Obec pořídila "Wetterhäuschen" v létě 1901 ze stotisícikorunového daru Carla Dittricha městu Krásná Lípa. Obec přišel na 600 korun. Kronikář si povzdychl, že "povětrnostní domek" byl nevhodně instalován proti slunci, což ovlivňovalo naměřené hodnoty.

1011meteostanicekz2

Zdroj: www.krasnalipa.cz

Současná stanice nabízí údaje: fáze měsíce, den v týdnu, datum, měsíc, čas, teplotu vzduchu, množství srážek za 24 hodin, relativní vlhkost vzduchu, tlak vzduchu přepočtený na hladinu moře i na nadmořskou výšku místa (420 m n. m.). Je doplněna informačními panely k historii meteorologických měření, k měřeným veličinám a k původní historické stanici. K stanici je na zemi instalován informační pochozí panel se směrovou růžicí, souřadnicemi zeměpisné délky a šířky a s několika důležitými daty z krásnolipské historie.

1011meteostanicekz3

Zdroj: www.krasnalipa.cz

Stanice je originálním autorským designovým dílem Ing. arch. Evy Cerhové, přístroje a technická vybavení dodal RNDr. Aleš Jirásek a konstrukci vč. mobiliáře vyrobila společnost MIVAL, s.r.o. Milana Valáška.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru