Kvalita ovzduší v Česku? Dýcháme nejčistší vzduch za posledních 11 let
Kvalita ovzduší v Česku se opět zlepšuje, loni byly koncentrace znečišťujících látek nejnižší za posledních 11 let. Foto zdroj: MŽP
Zajímavosti

ČR - Česko mělo loni nejlepší ovzduší za posledních 11 let. Poklesu koncentrací znečisťujících látek v roce 2019 pomohly vedle dobrých rozptylových podmínek pozitivní dopady výměny nejstarších domácích kotlů na pevná paliva, postupující obnova vozového parku a také snižování emisí z energetických a průmyslových zdrojů.

Data vycházejí z dokumentu Informace o vyhodnocení výsledků imisního monitoringu za rok 2019, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav. „Nejnovější data o znečištění ovzduší zahrnující i část letošního roku ukazují, že naše dotační programy zacílené na výměnu zastaralých domácích kotlů fungují. Proto v nich chceme pokračovat i nadále. Úplně nově jsme se rozhodli, že z prostředků Operačního programu Životní prostředí pošleme krajům ještě dalších 600 milionů korun na projekty v zásobnících, takže lidé budou moci dotace okamžitě čerpat a kotle rychle měnit.

Tyto peníze budou k výplatě na začátku příštího roku, bez čekání na nové zdroje financí. Dalších devět miliard totiž plánujeme nabídnout od roku 2021 na ekologické zdroje vytápění z nových finančních nástrojů Evropské unie, které bude Komise schvalovat v příštím roce. Díky nim budeme moci vyměnit dalších až 100 000 neekologických kotlů ve všech obcích a městech. Tím pomůžeme dlouhodobému zlepšení kvality ovzduší a zároveň domácnostem ušetřit peníze a také splnit zákonnou povinnost odstavit staré kotle 1. a 2. emisní třídy od září 2022, která je v zákoně již od roku 2012,“ dodává ministr životního prostředí Richard Brabec.

V porovnání s předchozím rokem pokleslo také procento území, kde byl překročen imisní limit alespoň pro jednu znečišťující látku (bez zahrnutí přízemního ozonu) z 12,7 % v roce 2018 na 8,4 % v roce 2019. Došlo také k poklesu podílu obyvatel vystavených nadlimitní zátěži. V roce 2019 bylo nadlimitnímu působení znečištěného ovzduší vystaveno 27,5 % obyvatel, zatímco v roce 2018 to bylo 36,3 % obyvatel.

Hlavní znečišťující látky, u kterých byly překročeny imisních limity, jsou benzo[a]pyren a suspendované částice PM10 a PM2,5. Jejich nejvýznamnějším zdrojem jsou domácí kotle. Do poklesu znečištění se pozitivně promítá obměna zdrojů vytápění v domácnostech, na kterou Ministerstvo životního prostředí přispívá od roku 2015 prostřednictvím programu kotlíkových dotací.

Podobně pozitivně vypadá i dosavadní měření za první tři čtvrtiny roku 2020. Ve srovnání s průměrem za posledních pět let byly v celé České republice koncentrace nižší v průměru u částic prachu o 24 % (PM10), 30 % (PM2,5). Kvalitě ovzduší opět pomáhá další snižování emisí, jak z průmyslu, tak z domácností, podílí se i příznivé rozptylové podmínky a částečně i nouzový stav, zejména pokud jde o znečištění z oblasti dopravy.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru