Podstoupily léčení a pomalu se probouzejí. Jak se daří městským včelám?
Zdroj: www.meulovo.cz
Zajímavosti

Lovosice - Městské včely byly v roce 2020 po druhém točení (po odkvětu lip) přeléčeny kyselinou mravenčí. Léčení proběhlo úspěšně, spad roztoče Varroa destructor byl však ve srovnání s minulými roky minimální. Kyselina mravenčí byla v úlech aplikována dlouhodobými odpařovači typu Nassenheider.

Na podzim v roce 2020 nebylo přistoupeno ke klasické fumigaci léčebným přípravkem Varidol, ale byl zvolen jiný léčebný postup. Léčba proběhla formou pokapu kyselinou šťavelovou v bezplodém období, tj. v prosinci. Dle našich pozorování bylo přeléčení včel pokapem úspěšné a ve včelstvech byl snížen počet foretických roztočů na minimum. V současnosti je na městské včelnici 10 včelstev.

3103vcelykz2

Zdroj: www.meulovo.cz

Jarní prohlídky a rozbor měly potvrdit, že ve včelách se roztoč Varoa destructor vyskytuje zcela minimálně a není třeba provádět natírání plodu (přípravek M1-AR). Od 24.2.2021 se začalo s podněcováním, ke kterému se v některých včelstev používá cukerný roztok a v jiných medocukrové těsto. Letošní nástup jara je pozvolnější, než v loňském roce, a to se projevuje i na pomalejším růstu včelstev.

Kolísání váhy včelstev lze sledovat na webových stránkách města Lovosice: https://www.meulovo.cz/mestske-vcely/d-44126/p1=43458

První letošní medobraní je naplánováno po odkvětu akátů. V případě zájmu exkurze na městských včelách (školy, školky, apod.) kontaktujte odbor životního prostředí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru