Sezóna klíšťat je tady! Jak se před nimi chránit? Toto je 6 nejčastějších mýtů a pravd
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Sezóna klíšťat je tady a proto se odborníci z Centra podpory veřejného zdraví rozhodli vyvrátit nejčastější mýty. Co jste si mysleli o klíšťatech, ale není to pravda?

1. Mýtus: Klíště obecné napadá pouze člověka, na zvířata se nepřisaje, je to jiný druh

Pravda: Klíště obecné je parazit, který se živí sáním krve nejen na člověku, ale běžně i na savcích (např. myši, kočky, psi), může napadnout i plazy nebo ptáky.

2. Mýtus: Klíšťata se vyskytují nejčastěji v lese

Pravda: Klíšťata se vyskytují na celém území ČR nejen v listnatých a smíšených lesích, ale i na loukách, křovinných porostech nebo v městských parcích a zahradách. Preferují vlhko a teplo před suchem a horkem. V trávě na březích rybníků a řek tak můžeme počítat s vyšším výskytem, než v suchém jehličnatém lese.

3. Mýtus: Klíšťata nejčastěji útočí („padají“) ze stromů

Pravda: Klíšťata nelezou vysoko (nejčastěji se vyskytují v trávě nebo křoví ve výšce do cca 1 m). Ani neskáčou, jen čekají a přichytí se na kolemjdoucího člověka nebo savce.

4. Mýtus: Na klíšťata si máme dát pozor hlavně v létě

Pravda: Klíšťata jsou aktivní od března do listopadu, jejich aktivitu ovlivňuje teplota a vlhkost. V zimě je riziko minimální, pokud mrzne, nebo napadne sníh. Když je ale teplá zima, může se klíště přisát i v zimních měsících.

5. Mýtus: Do přírody nechodím = nejsem v riziku

Pravda: Klíšťata se běžně vyskytují i v městské zástavbě. V riziku jsou tedy všichni, kteří se v sezóně klíšťat pohybují v přírodě - a to i v městských parcích nebo na zahradě.

6. Mýtus: Mám očkování proti klíšťové encefalitidě, od klíšťat už mi nic nehrozí

Pravda: Očkování chrání pouze proti klíšťové encefalitidě (klíšťovému zánětu mozku). Nechrání proti Lymeské borelióze a dalším nákazám, které klíšťata přenášejí (např. tularémii, babesióze, bartonelóze, rickettsióze). Důležité je snížit možnost přisátí klíštěte (použít repelent, nesedat si do trávy atp.). Opakovaně se prohlížet a přisáté klíště včas a správně odstranit.

Jak se chránit před klíšťaty?

Do přírody si vezměte vhodné oblečení

Lepší je světlé oblečení (klíšťata jsou na oblečení lépe vidět). I hladké oblečení typu „šusťák“, kde se klíště obtížně udrží, pevnou obuv a delší ponožky, do kterých jsou staženy kalhoty. Vhodné je i triko s dlouhým rukávem. Klíště se dostává na tělo nejčastěji štěrbinou mezi kalhotami a obuví, leze směrem vzhůru a přisaje se kdekoliv na těle, i na hlavě ve vlasech

Piknik v trávě?

To zní jako skvělý nápad, ale bude lepší když si pod sebe položíte deku. Je dobré také používat účinný repelent, který se stříká na oděv i kůži a zabrání vniknutí a přisátí klíštěte. Na trhu je velká nabídka repelentů ve formě sprejů, gelů, náramků

Tyto repelenty se od sebe liší obsahem účinné látky, dobou ochrany, vhodnosti pro děti apod. Používejte kvalitní spreje, které účinkují nejen na hmyz (komáry, ovády, mouchy), ale i na další členovce (klíšťata, pavouky) a jsou odolné proti vlhku a potu. Při použití repelentu společně s opalovacím krémem naneste nejdříve krém proti slunci, potom repelent.

Po procházce v přírodě si co nejdříve a opakovaně a důkladně prohlédněte celé tělo

jestli nemáte přisáté klíště. Klíště se často drží na vlhčích místech – podkolenní a podpažní jamka, intimní partie, ale může se přisát kdekoli na těle. Přisáté klíště nesvědí a nepříjemné pocity se mohou objevit až za několik hodin i dnů, kdy už může být onemocnění přeneseno.

(ZDROJ: Centrum podpory veřejného zdraví SZÚ)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru