VIDEO: Takto vypadalo částečné zatmění Slunce nad našimi hlavami
Zatmění Slunce. Foto: e-deniky.cz
Zajímavosti

Ústecký kraj - Mraky se protrhaly a s dobrým vybavením proto lidé mohli pozorovat částečné zatmění Slunce, které se kolem poledne odehrávalo nad našimi hlavami.

Sluneční kotouč byl zakrytý ani ne z pětiny, proto se zatmění viditelně neprojevilo na poklesu slunečního svitu. Zatmění bylo pozorovatelné od 11.44 do 13.36 hodin. Jedná se po šesti letech o první zatmění ze série sedmi částečných slunečních zatmění, která budeme moci vidět mezi lety 2021 až 2030. Takto zachytila postup slunečního zatmění kamera z Mostu. Pro snímání byl použit filtr ze svářečského skla, který sluneční kotouč zabarvil do zelené barvy.

https://www.youtube.com/watch?v=7nYEqH25AwI

"Zatmění Slunce vzniká v okamžiku, kdy se Měsíc ve fázi novu ocitne na přímce mezi Sluncem a Zemí a při pohledu ze Země zakryje sluneční disk nebo jeho část. V případě, že Měsíc zakryje celé Slunce, hovoříme o úplném zatmění Slunce a při jeho pozorování jsme svědky bez nadsázky dech beroucího představení. Je-li Měsíc v době zatmění na své výstředné dráze dál od Země, je úhlově menší a Slunce nezakryje po celé ploše. Pak pozorujeme rovněž nezvyklé, tzv. prstencové zatmění Slunce. V obou případech je zatmění pozorovatelné pouze v úzkém pásu na Zemi, kde se velkou rychlostí pohybuje měsíční stín. Na velké ploše mimo tento pás je pak zatmění pozorovatelné jako částečné a zákryt Slunce je tím větší, čím blíže se pozorovatel nachází k pásu úplného či prstencového zatmění," vysvětluje Eva Marková Sluneční sekce České astronomické společnosti.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru