Značkaři letos obnovili značení na 1091 kilometrech turistických tras
V Ústeckém kraji je více než 3000 kilometrů značených turistických tras. Ilustrační foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Ústecký kraj – Značkaři, tedy lidé, kteří pečují o značení na turistických trasách, zvládli v tomto roce obnovit značení na celkem 1091 kilometrech tras. A to i přes problémy, které s sebou přineslo omezení turistiky v souvislosti s koronavirem a kůrovcová kalamita.

Cílem péče o značení, kterou provádějí značkaři Klubu českých turistů, je nejenom usnadnit výletníkům orientaci, ale zajistit také jejich bezpečný pohyb na turistických trasách.

„Situaci v terénu ovlivnil hlavně kůrovec. Uzavření některých turistických tras v národním parku České Švýcarsko na počátku roku vyvolalo velké ohlasy. Klub českých turistů situaci řešil se Správou NP,“ informuje o některých letošních problémech na stránkách Turistického magazínu Václav Nič, předseda krajské komise značení Ústeckého kraje. Narychlo byly podle jeho slov instalované informační tabulky o aktuálních uzavírkách značených tras a na směrovkách měněny cíle na uzavřených trasách.

„Některé trasy byly přeloženy mimo zasažené oblasti. Podobná situace byla na územích, které spravují Lesy České republiky. Zde probíhaly lesní těžby kůrovcových lokalit ve velkém rozsahu. Po některých trasách se prakticky nedalo projít. Jinde, jako například v okolí Sedla v Českém středohoří, prakticky zmizelo značení. Museli jsme čekat na ukončení lesních těžeb, abychom značení mohli opravit a doplnit.“

V souvislosti s uvedenými problémy bylo letos odložené značení nových tras, až na několik výjimek. Souběžně s obnovou stávajícího značení pro pěší turisty bylo obnovené také značení cyklotras. „Cykloznačkaři své úkoly splnili. Opravili a doplnili chybějící značky a podíleli se na vyznačování nově vzniklých nebo přeložených tras, například v Mostě. Instalovali a vyměňovali nové terénní mapy v Českém středohoří, Lužických horách a dalších lokalitách,“ uvádí Václav Nič.

Značkaři zajišťovali kromě obnovy značení také průchodnost tras. Obnovili nebezpečnou lávku přes Prunéřovský potok poblíž Kýšovického vodopádu. Prosekali od náletových dřevin část červené trasy u Úštěka, která vede po bývalé železnici. Na území Městských lesů Ústí nad Labem označili nebezpečné úseky na skalních stezkách údolím Labe a jednají o dalším postupu. S Agenturou České středohoří plánují výstupovou cestu na Říp ve směru od Ctiněvsi a s Lesy České republiky jednají o opravě některých prvků, jako je zábradlí a podobně v Pavlinině údolí u Jetřichovic.

„Další jednání se vedou hned s několika majiteli pastvin ve věci přerušení turistických tras z důvodu přechodu ohrazených pastvin. To je aktuální problém současné doby. Například se dodnes nepodařilo vyjednat obnovu zničeného turistického místa u pramenů Mandavy v katastru obce Křečany na Šluknovsku, které svévolně zdevastoval místní farmář,“ zdůrazňuje Václav Nič.

V Ústeckém kraji je více než 3000 kilometrů značených turistických tras. S jejich obnovou a údržbou může pomoci každý. Značkaři nemohou být všude a značky se občas poškodí vlivem klimatických podmínek, ale také je ničí vandalové. Pokud se na své cestě setkáte s poškozeným značením, směrovkou nebo informační tabulí, stačí o tom poslat informaci na kontakt, který najdete na stránce https://www.turistickeznaceni.cz

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru