V Česku se letos urodí dost obilí, cena mouky i pečiva přesto dále citelně poroste
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - První odhad letošní sklizně, s nímž Český statistický úřad přišel začátkem týdne, je poměrně povzbudivý. Sklizeň základních obilovin by měla být na úrovni loňského, poměrně úspěšného roku a měla by převyšovat pětiletý průměr. Prvotní odhady sklizní přitom bývají často spíše pesimističtější, než jaká je nakonec sklizeň finální. V uplynulých letech tomu tak v řadě případů bylo.

Základních obilovin by se mělo podle prvotních odhadů letos sklidit bezmála 7,2 milionu tun. Pro srovnání, loni se na základě prvotního, červnového dohadu čekala sklizeň základních obilovin čítající 6,8 milionu tun. Nakonec se sklidilo 7,2 milionu tun.

Pokud tedy nenastane nyní nepředpokládaná krajní nepřízeň počasí během prázdninových měsíců, letošní sklizeň obilovin bude natolik dobrá, že rozhodně nebude sama o sobě představovat inflační tlak v oblasti cen mouky nebo pečiva. "I tak však je třeba počítat s dalším citelným růstem cen těchto potravin, který však bude pramenit z jiných příčin. Těmito příčinami jsou zejména zdražující energie a hnojiva, růst mezd v zemědělství a také dopady války na Ukrajině a západních sankcí v podobě zhoršených exportních možností klíčových světových obilnic – jak Ukrajiny, tak Ruska," uvádí ekonom Lukáš Kovanda.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru