Kdo přiletí na vaše krmítko? Ornitologové připravují pátý ročník Ptačí hodinky
Ilustrační foto. Foto: Laurencia Helásková
Zajímavosti

ČR - Druhý lednový víkend budou lidé v celém Česku opět pozorovat ptačí krmítka. Česká společnost ornitologická (ČSO) 6.–8. ledna 2023 organizuje pátý ročník Ptačí hodinky – sčítání ptáků na krmítkách. Minulého ročníku se zúčastnilo přes 35 tisíc lidí, kteří pozorovali víc než 707 tisíc ptáků.

Ornitologové pomocí dlouhodobého projektu ve spolupráci s veřejností zjistí, kteří ptáci u nás v zimě ubývají či přibývají. Sčítání se může zúčastnit úplně každý bez předchozích zkušeností. Navíc v teple domova bez nutnosti vycházet. Už nyní se mohou lidé připravovat na Ptačí hodinku pomocí zábavných kvízů a pilovat své znalosti ptáků na stránce ptacihodinka.cz.

S přikrmováním ornitologové doporučují začít, když teploty klesnou k bodu mrazu. „Mezitím můžeme na zahradě udělat malý ptačí ráj. Staré dřevo a větve naskládejte na hromádku. Úkryt v ní může najít střízlík, červenka nebo i hejno vrabců. Spadané listí shrabejte ke kmeni stromu, a nechte ladem. Ve vrstvě listí si najdou ptáci mnoho dobrot, ať už spadlé ovoce, nebo larvy a brouky. Semenožravé ptáky pohostíte, když necháte stonky trvalek nezastřižené. Semínka jsou zpravidla takřka neviditelná, ale ptáci je pojídají po celou zimu,“ vysvětluje Dita Hořáková z ČSO.

Jakmile teploty klesnou pod nulu, můžeme vyvěsit krmítko a začít s přikrmováním. „Krmítko umisťujeme na klidné a dobře přehledné místo, nejlépe ve stínu a daleko od nezabezpečených skleněných ploch. Dbáme na pravidelné čištění a odstraňování trusu a zbytků potravy. V krmítku můžeme ptákům nabídnout slunečnici, vlašské ořechy, oves, proso, pšenici a další obiloviny či luštěniny. Kosy a drozdy potěší pár jablek či jeřabin, strakapoudy, brhlíky a sýkory tuková směs,“ sděluje Hořáková.

K určování a poznávání ptáků na krmítku pomohou videa a materiály na stránce Ptačí hodinky. „Doporučujeme vyzkoušet kvízy, pomocí kterých lze procvičit a zdokonalit určování ptáků. Lidé si mohou vybrat z více různých kvízů. Od těch pro úplné začátečníky s pěti nejčastějšími druhy na krmítku až po kvízy pro pokročilé,“ říká Ondřej Belfín, koordinátor Ptačí hodinky z ČSO.

Díky spolupráci s velkým množstvím dobrovolníků ornitologové během několika let zjistí, kteří ptáci u nás v zimě ubývají či přibývají.

Ve všech čtyřech proběhlých ročnících byla nejpočetnějším hostem krmítek a zahrad sýkora koňadra.
Už nyní je možné přihlásit se k odběru novinek na stránce ptacihodinka.cz, kde lidé zároveň najdou např.:

• informace ke sčítání,
• materiály k určování ptáků,
• výukový program pro školy,
• kvízy,
• výsledky minulých ročníků.

Ptačí hodinka začíná v pátek 6. ledna a končí v neděli 8. ledna 2023. Účastníci sčítají ptáky na krmítku podle dané metodiky vždy jednu hodinu podle vlastního výběru. Pro každý ptačí druh píšeme vždy nejvyšší počet jedinců pozorovaných najednou. Pro vkládání pozorování slouží web ptacihodinka.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru