Lidé během Ptačí hodinky pozorovali půl milionu ptáků. Vítězství obhájila sýkora koňadra
Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Přes 28 tisíc dobrovolníků se 6.–8. ledna zapojilo do programu sčítání ptáků během akce Ptačí hodinka České společnosti ornitologické (ČSO). Pomocí dlouhodobého projektu ornitologové ve spolupráci s veřejností zjistí více o chování a populacích zimujících ptáků, významu přikrmování a odhalí další zajímavé výsledky. Letos účastníci pozorovali přes 517 tisíc ptáků. Nejčastějším hostem krmítek a zahrad byla, stejně jako ve všech čtyřech předchozích ročnících, sýkora koňadra. Zaznamenalo ji 85 % sčitatelů. Kompletní výsledky jsou k dispozici na ptacihodinka.cz.

Sýkora koňadra ovládla statistiky jak v plošném výskytu, tak v celkových počtech, což jsou dva rozdílné údaje, které ornitologové během Ptačí hodinky sledují. „Mezi nejpočetněji pozorovanými druhy jsou sýkora koňadra, vrabec polní, vrabec domácí a sýkora modřinka. Žebříček nejčastěji zaznamenaných druhů je ale trochu jiný. Vysoká početnost nemusí znamenat, že druh během své hodinky viděla většina účastníků. Pěkně to lze ilustrovat na příkladu vrabců a modřinek. Zatímco modřinky se ukázaly na 67 % krmítek, vrabci navštívili během sčítání zhruba 40 % krmítek (oba druhy vrabců podobně). Když už se ale vrabci objevili, přilétli průměrně v mnohem větším hejnu – takže ve výsledku početně předběhli „častější“ modřinky,“ vysvětluje Ondřej Belfín, koordinátor Ptačí hodinky z ČSO.

Všech deset nejčastěji pozorovaných druhů bylo stejných jako v roce 2022, pouze došlo ke změně pořadí, kdy strakapoud velký klesl z pátého na deváté místo. „Méně početné byly i ostatní „lesní druhy“, např. sojka obecná, pěnkava obecná nebo dlask tlustozobý. Díky datům z posledních pěti let vidíme, že pro některé druhy mohou být takové sezónní změny v četnosti podobné. To naznačuje, že jejich výskyt během sčítání mohou ovlivňovat stejné faktory, např. teplota nebo množství semen,“ vysvětluje Belfín.

Bude zajímavé sledovat, jak se situace vyvine v dalších letech. „Když se u „lesních druhů“ podíváme na proběhlých pět ročníků, vidíme výkyvy nahoru i dolů – a proto je důležité sčítat několik let po sobě. Jen tak zjistíme, jestli se jedná o krátkodobé výkyvy nebo dochází k dlouhodobým změnám,“ dodává Belfín.
Oficiální výsledky včetně možnosti filtrování krajů a okresů jsou k dispozici na webu ptacihodinka.cz/vysledky-tabulka.

Pátého ročníku sčítání ptáků na krmítkách od 6. do 8. ledna se zúčastnilo 28 tisíc lidí z celé republiky, kteří odeslali 18 tisíc hodinových sčítání, během kterých pozorovali 517 tisíc ptáků. „Mezi sčitateli najdeme tři tisíce rodin, desítky školních kolektivů a také nejstaršího sčitatele v úctyhodném věku 94 let,“ doplňuje Belfín.
Účast veřejnosti je pro sčítání ptáků na krmítku klíčová. „Jen díky ohromnému množství dobrovolníků získáváme takové množství cenných údajů o našich přezimujících ptácích. Děkujeme všem, kteří se do sčítání zapojili,“ zdůrazňuje Belfín.

Šestý ročník Ptačí hodinky uspořádá ČSO 5.–7. ledna 2024.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru