VIDEOREPORTÁŽ: Uznávaný řezník ve škole ukázal, jak vypadá pravá česká zabíjačka
Žáci roudnického učiliště mají dnes netradiční výuku. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Roudnice nad Labem - Začíná nový den a bude pěkně mrazivo. Počasí jak dělané na pravou českou zabíjačku. To přesně čeká žáky oboru kuchař – číšník ze Střední odborné školy a středního odborného učiliště Roudnice nad Labem. Dnes za nimi přijel odborník na slovo vzatý – uznávaný řezník František Kšána.

"Myslím si, že je to největší osobnost, která dětem může dát úplně nejvíc. Má připravenou zvláštní výuku. Připravuje zabíjačku, od začátku až po výrobky. Na odpoledne jsou potom pozvaní rodiče a pedagogičtí pracovníci školy," přibližuje ředitelka školy Helena Všetečková. "Máme tady přeštické prase, které si postupně bouráme, studenti si řežou, zkoušejí, ochutnávají," dodává František Kšána, řezník společnosti AMASO CZ.

https://www.youtube.com/watch?v=6u4SJWRoiqk

Žáci se učí od mistra svého řemesla vše od samého začátku, kromě samotné porážky. I o té si ale popovídali alespoň teoreticky. A postupně zpracovávají pět připravených prasat. Část netradiční výuky se odehrává venku, část ve školní kuchyni. "Budou vědět, jak co vypadá, jak co chutná, což si dnes ukazujeme, ochutnávají opečenou panenku, opečený lalok, opečená játra. Na všechno si sahají. Já chci, aby si to vyzkoušeli. Je to důležité pro pochopení všech souvislostí," dodává František Kšána.

"Takový typ vyučování je krásné propojení teorie s praxí. Mám hrozně ráda, když se teoretické a praktické poznatky propojují a žáci vidí na živo, jak se má s masem pracovat," připojila se ředitelka.

Žáci se ochotně zapojovali do jednotlivých kroků od bourání masa až třeba po finální jitrničky. Dnešek pro ně bude velkou zkušeností.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru