Čtyři vajíčka snesla samička ohroženého sokola na komíně v chemičce
HNÍZDO JE MOŽNO POZOROVAT ONLINE. FOTO: ORLEN UNIPETROL
Zajímavosti

Litvínov – V letošním roce kriticky ohrožený druh dravce snesl ve výrobním areálu u Litvínova čtyři vejce. Kolik se jich vylíhne, můžete sledovat online.

Od zahájení sledování sokolů ve výrobních areálech skupiny se na komínech litvínovské rafinérie podařilo od roku 2012 vyvést sokolím párům na 34 mláďat. Sokoly může sledovat také veřejnost přes online kamery umístěné v blízkosti hnízdních budek na stránkách www.starameseosokoly.cz.

Hnízdění sokolů ve výrobním závodě u Litvínova je letos pozorováno již dvanáctým rokem ve spolupráci s organizací Alka Wildlife. S tou jsou v areálu pravidelně udržovány dvě hnízdní budky na komínech T700 a etylenové jednotky. Celkem je zřízeno v areálech skupiny pět hnízdních budek, na kterých se podařilo vyvést již 41 mláďat. Areály skupiny poskytují sokolům ideální podmínky pro život díky klidu na hnízdění a dostatku potravy v okolí hnízdiště.

Kriticky ohrožený sokol stěhovavý začíná v našich krajinách hnízdit na přelomu února a března. Samice obvykle snáší 1-4 vejce, která zahřívá dalších zhruba 30 dní do vylíhnutí mláďat. Ty jsou přibližně tři týdny poté okroužkována ornitology, aby mohl být v budoucnosti identifikován jejich původ na českém území. Při kroužkování se také zjistí pohlaví mláďat.

Novinkou ve sledování sokolů ve skupině je zřízení fotopasti v pardubické společnosti Paramo. Veřejnost může také sledovat hnízdění sokolů přes online kamery, které jsou zřízené v Litvínově a Kralupech nad Vltavou a to přes stránky www.starameseosokoly.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru