FOTOREPORTÁŽ: Jezdili jste do této školy v přírodě? Povídejte se, jak oblíbený areál dnes vypadá
ŠvP Volyně. Foto: Robert Longauer
Zajímavosti

Volyně – Každoročně mířily do Školy v přírodě Volyně tisíce dětí ze škol z celého Chomutovska. Ve velkém betonovém areálu strávily školy většinou tři týdny. Nechyběly tam učebny, jídelna, marodka, bylo to takové soběstačné „městečko“. Dnes budovy chátrají a betonové prostory jsou zarostlé náletovými dřevinami a trávou.

CO SE S OBJEKTEM STALO?
Po revoluci školy přestaly prostory využívat a majetek po zrušení okresních úřadů přezval Ústecký kraj. Ten se areál snažil nabídnout tehdejšímu předsedovi vlády jako nové sídlo rádia Svobodná Evropa a poté ředitelům škol, kteří místo využívali pro ŠvP. „30. 9. 2002 bylo rozhodnuto o ukončení provozu škol v přírodě pod Ústeckým krajem,“ řekla mluvčí Krajského úřadu Magdaléna Fraňková. Po několika letech nakonec vše skončilo v soukromých rukách. „O přímém prodeji areálu bývalé školy v přírodě v jihočeské Volyni manželům Třešňákovým z Teplic rozhodovalo na svém posledním zasedání krajské zastupitelstvo, které odhlasovalo i výši prodejní ceny 12,010 milionů korun. Kupci řádně složili jak kauci 2 miliony korun, tak řádně uhradili doplatek ceny a areál jim byl předán ve dnech 27. - 28. července 2005,“ píše se v tiskové zprávě Krajského úřadu ze dne 10. 8. 2005.

Opuštěný areál se brzy stal terčem zlodějů. „Jakmile to koupil ten soukromník, dostali jsme výpověď z bytu. Kamiony tam po nocích najížděli ve velkým, kradlo se všechno. V kuchyni nezbylo nic, jen žlábky od odpadů,“ popsala stav žena z Hoštic, která v areálu pracovala a bydlela.

 

SOUČASNOST
Majitel měl v plánu z areálu udělat domov pro seniory. V nejbližší době to ale zřejmě nebude. „Pro areál platí původní záměr a to vybudování domova seniorů s pečovatelskou službou. V tuto chvíli není zahrnutý do aktuálních projektů skupiny JTH,“ napsala Radka Metz, tisková mluvčí společnosti JHT, která objekt vlastní.

V areálu jsou nyní jenom koně. „Dáváme tam 5 až 6 koní a ti spásají trávu, aby se to nemuselo sekat,“ vysvětlil místní „kovboj“, který na koni objekt kontroluje.

FOTO

1505volyne1

1505volyne2

1505volyne3

1505volyne4

1505volyne5

1505volyne6

1505volyne7

1505volyne8

Foto: Robert Longauer

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru