Drony pomáhají v našem kraji v boji s vetřelci
Společnost EASYmap pomáhá mapovat přítomnost bolševníku. Foto: ČSOP / EASYmap
Zajímavosti

Ústecký kraj - Ochránci přírody ze základní organizace ČSOP Hasina Louny zkouší v severních Čechách mapovat vybrané druhy invazivních rostlin za pomoci bezpilotních prostředků - dronů. Šíření invazivních druhů je jednou z největších celosvětových hrozeb ochrany přírody.

I v naší krajině se v posledních letech překotně šíří řada těchto nebezpečných rostlin. Pomocí dronů je možné některé druhy přesně a rychle zmapovat a umožnit tak jejich následnou efektivní likvidaci.

Mezi nejnebezpečnější invazivní druhy rostlin, které vytlačují naše druhy domácí, patří i bolševník velkolepý - rostlina, která se vyskytuje podél vodních toků s mnohdy neprostupnou břehovou vegetací, v opuštěných a špatně přístupných areálech, v křovinách, apod. Pozemní mapování takových porostů, které je podmínkou pro jejich účinnou likvidaci, je časově i fyzicky náročné, nákladné a pro mapovatele dokonce i nebezpečné. Navíc je nutné mapování pravidelně opakovat. Metody dálkového průzkumu se proto jeví jako velmi perspektivní.

Cílem aktivit Českého svazu ochránců přírody je využít bezpilotního prostředku k vytvoření ortofotomap s vysokým rozlišením, ze kterých lze rozlišit jednotlivé rostliny (květy, listy). V okolí Domoušic, Solopysk a Ročova na Lounsku byly vybrány vhodné, bolševníkem napadené monitorovací plochy, na kterých ve spolupráci s firmou EASYmap vzniká metodika, jak tohoto vetřelce s využitím dronů mapovat.

1009dronbolsevnik

Kvadrokoptéra snímá přírodu pod sebou. Foto: ČSOP / EASYmap

Jako důležité se ukazuje správné načasování doby, kdy se data sbírají. Musí být zvoleno období, kdy je bolševník na pozadí ostatní vegetace nejlépe k nalezení. Tedy v době květu nebo těsně po ní. Pak už jenom zbývá určit plochu předpokládaného výskytu a připravit pro drony letový plán.

Během letu, kdy dron pořizuje snímky, létá v rovnoběžných pruzích ve stále stejné výšce nad povrchem. Na konci každého pruhu provede obrat o 180° a přesune se na sousední pruh. Poloha dronu i jeho letový plán jsou pilotovi průběžně zobrazovány na mapě ale celý let od vzletu až po přistání probíhá zcela automaticky. Pilot je připraven zasáhnout v případě, že by se vyskytly potíže nebo nečekané okolnosti.

Stovky vzniklých snímků se poté pomocí speciálních programů zpracovávají a je z nich vytvořen digitální 3D model celého mapovaného povrchu. Z tohoto modelu je pak tvořena podrobná georeferencovaná fotomapa. Důraz je kladen na podrobnost mapy. Pro mapování bolševníku se používá fotomapa s rozlišením 20-40 mm/pixel. Pro porovnání např. fotomapy, které známe z aplikace mapy.cz, mají rozlišení pouze 15–30 cm/pixel.

1009dron bolsevnik

Dron nad bolševníkem. Foto: ČSOP / EASYmap

Celý proces je velmi efektivní, za jednu hodinu se dá nafotit až 100 ha plochy. Samotné zpracování dat probíhá většinou přes noc na výkonném počítači. V případě větších ploch je možné vypustit více dronů současně tak, aby každý z nich snímal svoji určenou oblast. Ochrana přírody tak získá další zajímavý nástroj v boji proti invazivním druhům rostlin.

Projekt podpořily Lesy České republiky v rámci Národního programu Ochrana biodiverzity, jehož jsou generálním partnerem.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru