Krušné hory se chtějí zařadit vedle pyramid a Velké čínské zdi na seznam UNESCO
Hrad v Krupce.
Zajímavosti

Ústecký kraj  - Krušné hory mají šanci, že se dostanou na Seznam světového dědictví UNESCO. Zařadí se tak po bok památkám v centru Prahy. Krajský radní s gescí cestovní ruch a regionální rozvoj Zdeněk Matouš očekává, že zápis na seznam světového dědictví bude znamenat nebývalý rozvoj cestovního ruchu. Zájem o Krušné hory by se měl zvýšit především u zahraničních turistů. To přinese také nová pracovní místa, rozvoj podnikání a dotace, které plynou na údržbu památek.

Zdeněk Matouš jako starosta Krupky stál u vzniku společného česko-německého projektu Hornické kulturní krajiny Krušnohoří/Erzgebirge. Jako místní patriot ví o hornické minulosti Krušných hor hodně a uvědomuje si prestiž, jakou zápis do seznamu světového dědictví pro Krušné hory i celý Ústecký kraj znamená. „Hornictví má v Krušných horách tradici sahající až do dvanáctého století. Hornická činnost se proto samozřejmě podílela na spoluutváření krajiny a vytvářela její ráz. Historie hornictví v Krušných horách se odráží také ve společnosti. Má vliv na celý region a místní kulturu,“ říká Zdeněk Matouš.

1909krupkamatous

Starosta Krupky Zdeněk Matouš.

V Krušných horách o zápis na seznam usiluje „Hornická kulturní krajina Krupka“, která zahrnuje například Městskou památkovou zónu Krupka spolu s kaplí sv. Wolfganga na Komáří hůrce nebo štolou Starý Martin. Dále například vrch Mědník v Měděnci, důl Mauritius v Hřebečné, Jáchymov a Horní Blatná.

„Krušné hory jsou světově zcela výjimečné rozmanitostí rudních i nerudních nerostných surovin, které se v tomto malém geografickém prostoru vyskytují, od stříbra, cínu, olova či železa přes kobalt, vizmut, nikl nebo wolfram až po černé uhlí a uran. V Krušných horách je možné dodnes najít řadu technických památek souvisejících s hornictvím, které zobrazují rozličné techniky těžby nerostných surovin a její vývoj. Žádný jiný ze světových hornických regionů nepřispěl k vývoji hornických věd a věd o Zemi a ke vzniku a rozvoji báňského vzdělávání tolik jako Krušné hory. Věřím, že to jsou ty nejpádnější důvody, proč Hornickou kulturní krajinu Krušnohoří/Erzgebirge na seznam světového dědictví zapsat,“ doplnil Zdeněk Matouš.

O zápisu se rozhodne nejpozději v roce 2019.

1909krupkastola

Štola v Krupce.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru