OBRAZEM: Každá druhá sklenice, kterou vezmete do ruky, se vyrobí tady v Dubí
Modernizovaná sklárna. Foto: Olga Markuzziová
Zajímavosti

Dubí - Teplo, hluk, ale lidí tu potkáte jen několik. Výrobu ve zmodernizované sklárně v Dubí na Teplicku zastanou především linky. Americký koncern Owens-Illinois, největší výrobce skleněných lahví a obalů na světě, vyrobí v Česku 56% ze sklenic, jež se objeví na tuzemském trhu.

Ve čtvrtek 21. září představil O-I významným osobnostem nejen našeho kraje a za přítomnosti médií jednu z největších investic českého sklářského průmyslu. Firma investovala více než 700 miliónů korun do modernizace sklárny a na pořízení nové sklářské vany se třemi výrobními linkami.

„Jsem tady jako zástupce svazu, který funguje již sto let. Je příjemné, že je tu někdo, kdo má historii ještě starší. Ještě příjemnější je vědět, že je to navíc podnik, který má skvěle našlápnuto do budoucnosti. A průmyslu budoucnost patří. Investice jako je tato, je tím mostem do budoucna,“ uvedl Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

O-I v Dubí vyrobí přes 210 milionů skla ročně, za hodinu výrobní linka vyrobí čtyři palety skleněných obalů, více než každá druhá sklenice zůstává v Česku. Mezi největší odběratele patří firma Božkov. Díky právě dokončené investici se výrobní kapacity ještě zvýší. Nová linka také umožnila výrobu více druhů přirozených, ekologických skleněných obalů, pro mnoho známých světových značek v odvětví potravin a nápojů. Firma dodává obaly pro pivo, víno, lihoviny, potraviny, nealkoholické nápoje, kosmetiku a farmaceutické výrobky, ale i nádobí a sklenice pro použití v domácnostech. Mezi nejvíce vyhledávané sklenice do domácností patří například sklenice na med.

Foto

Sklo se vyrábí z písku, vápence, uhličitanu sodného a recyklovaného skla. Směs těchto ingrediencí se pak taví v peci na 1.565 stupňů Celsia, díky čemuž se z ní stává roztavené sklo. Roztavené sklo, či-li sklovina je vyjmuta z pece, ochlazena na rovnoměrnou teplotu a nasekána na menší kousky, ze kterých jsou pak tvarovány skleněné výrobky. Kousky putují do strojů pro tvarování skla. Vytvarované obaly procházejí chladicí sklářskou pecí, která je znovu zahřívá a postupně je zchlazuje pro zmírnění pnutí a pro posílení skla. Nakonec se výrobky kontrolují a to i dnem vzhůru, vadné kusy se znovu recyklují a taví.

V Dubí se nejedná o první investici O-I v Česku. Před třemi lety investovala firma i do závodu v Novém Sedle na Karlovarsku. Tehdy za modernizaci jedné sklářské vany vydala zhruba 260 milionů korun.

Společnost Owens-Ilinois v Česku zaměstnává přes 350 lidí. Mezi její největší konkurenty V Česku patří například Vetropack Moravia glass či Sklárny Moravia.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru